fallback

Джим О'Нийл: Пазарите се опасяват от край на играта в еврозоната

Успехът на германския аукцион за двугодишни облигации с нулев купон показва нервността на инвеститорите, смята мениджърът

15:53 | 23.05.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Силното търсене на германски ДЦК с нулев купон показва, че отварянето на кутията на Пандора в Европа е подкопало инвеститорското доверие, заяви Джим О'Нийл, ръководител на подразделението за управление на активи в американската банка Goldman Sachs, цитиран от CNBC.

Най-силната държава във валутния съюз набра 4,56 млрд. евро от 2-годишни облигации с нулев купон в първа подобна емисия с толкова дълъг матуритет. Доходността по тях след аукциона остана на ниво от едва 0,07%, като това също е най-ниското ниво за 2-годишни облигации.

„Пазарите залагат на по-висока вероятност за приключване на играта в еврозоната, в противен случай защо биха направили това?“, пита О'Нийл, визирайки силното търсене от страна на купувачите на облигации.

Успехът на аукциона се разглежда като знак, че инвеститорите са толкова нервни за несигурната политико-икономическа ситуация в еврозоната, че са готови да получат нулеви лихви, за да получат убежище в най-сигурните облигации на страна от региона.

Представителят на Goldman Sachs заяви, че еврото такова, каквото бе създадено, вече не съществува, а кризата в еврозоната е моментът, в който французите и германците трябва да решат дали наистина искат обединен блок.

"Политиците се опитват да накарат гръцкия народ да осъзнае какъв е залогът“, каза още той. „Те трябва да се доближат до Обединени европейски щати. Французите и германците трябва да бъдат истински европейци, а те не бяха истински европейци“, смята О'Нийл.

Той предупреди, че излизането на Гърция от еврозоната ще нанесе щети на останалите страни от еврозоната.

„Ако някой напусне, това ще разруши идеята за истински валутен съюз и това е големият момент“, смята мениджърът. „Те ще трябва да отговорят ясно и да организират кръгова отбрана, както и да дадат ясно да се разбере, че никой друг няма да напусне“, добави той.

По думите му въпреки важността на положението в Европа това „не е единственото нещо, което има значение“. „Мисля, че САЩ и Китай движат света и докато това шоу продължава, пазарите ще се върнат към растеж“, твърди О'Нийл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:24 | 25.08.22 г.
fallback