fallback

Европейските борси отчетоха солидни ръстове

Пазарът бе подкрепен от добрите икономически данни от САЩ и надеждите за утрешната среща на ЕС

19:17 | 22.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Стария континент отбелязаха значителни ръстове в днешната търговия, след като по-добри от очакваното икономически данни от САЩ подкрепиха пазара, предава CNBC.

Индексът на водещите компании на Стария континент - FTSEurofirst 300, нарасна с 1,9% до 994 пункта.  Цикличните акции поскъпнаха в началото на сесията, след като Китай обяви, че ще придвижи бързо разглеждането на инфраструктурни проекти, за да пресече забавянето на икономиката си. Изпреварващият икономически индикатор за Китай на The Conference Board се е повишил през април с 11,7% на годишна база – ръст, който се ускорява с всеки месец.

Британският FTSE 100 и френският CAC 40 се повишиха също с по 1,9% до съответно 5 403 и 3 084 пункта, а германският DAX се покачи с 1,7%  до 6 436 пункта. Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са нараснали през април с 3,4% до приравнените на годишна основа 4,62 млн. броя, което е най-високото ниво от почти 2 години, сочат данни на американската Национална асоциация на брокерите на имоти. Очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за ръст до 4,6 млн.

Друг положителен знак за въстановяването на най-голямата световна икономика са намалелите възбрани върху жилища, което вдига цените на имотите. Европейските акции бяха подкрепени и от перспективите преди утрешната среща на лидерите на ЕС, която инвеститорите се надяват, че ще даде яснота относно плановете им за справяне с дълговата криза.

Хектор Килпартик, главен инвестиционен директор на Cornelian Asset Managers, не очаква решения на срещата, но предвижда решителни действия най-вероятно преди гръцките избори на 17 юни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:34 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още