fallback

Мария Фектер: Оланд говори глупости

Аргументите за растеж финансиран с дълг, които френският президент предлага, ни докараха до това положение, смята австрийският финансов министър

12:33 | 22.05.12 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Австрийският финансов министър Мария Фектер и германският й колега Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Австрийският финансов министър Мария Фектер отхвърли като „глупости“ идеите на новия френски президент Франсоа Оланд за разрешаване на дълговата криза в еврозоната и подчерта необходимостта от финансова дисциплина, съобщава Ройтерс.

„Растеж финансиран с дълг? Това са рецепти от миналото. Аргументите, които френският президент Франсоа Оланд  предлага са глупави. Именно те са първопричината да сме в това положение“, коментира министърът.

Оланд се фокусира върху мерките в подкрепа на растежа и заетостта в Европа. Той също така заяви, че на неформалната среща на европейските лидери в сряда всички опции трябва да са на масата.

Фектер, чийто остри коментари са я противопоставяли на колегите й от еврозоната не веднъж заяви, че е грешно да смятаме, че всички мерки за бюджетни икономии автоматично ограничават икономическия растеж.

Пътят пред нас, посочва тя, е да извършим реформи, докато инвестираме в области като научните изследвания и образованието, които генерират растеж.

Запитана дали Гърция трябва да напусне еврозоната тя заяви, че това няма да реши проблемите пред страната.

„С въвеждането на нова валута няма да падне манна небесна. Валутната девалвация може да засили гръцката конкурентоспособност в краткосрочен план. Структурните реформи обаче не могат да бъдат заобиколени, а именно те биха позволили на гръцката икономика да се върне към растеж“, коментира тя.

„Освен това всички сценарии, при които Гърция напуска еврозоната са много проблематични. Няма такъв, който е достатъчно привлекателен, за да бъде предпочетен“, допълва тя.

„Ако иска да продължи да получава международна помощ, Атина трябва да приеме условията на спасителния план“, допълва министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още