fallback

Гръцката крайна левица протяга ръка към Европа

Ние искаме подкрепата на Европа и нейното финансиране, но не искаме парите на европейските данъкоплатци да бъдат прахосвани, коментира лидерът на СИРИЗА Ципрас

17:14 | 21.05.12 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бившият лидер на комунистически студентски съюз и настоящ на радикалната лява коалиция СИРИЗА Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Харизматичният лидер на гръцката крайна левица Алексис Ципрас, чиято политика вероятно ще определи съдбата на балканската страна, днес започна обиколка на европейските столици с едно единствено послание: „Време е да поговорим“, съобщава CNBC.

В интервю в навечерието на първата си международна изява след изненадващо доброто представяне на изборите на 6 май Алексис Ципрас отново прибягна до реториката, с която съблазни обезверените гръцки избиратели и изправи Брюксел и Берлин на нокти.

Той все пак нееднократно подчерта, че ще настоява за преговори, които да позволят на Гърция да остане в еврозоната.

Ципрас иска да установи връзки със сходно мислещи европейски политици, включително с новоизбрания френски президент Франсоа Оланд, който се обяви за облекчаване на мерките за бюджетни икономии и за насърчаване на икономическия растеж.

„Първата причина, поради която предприемаме това пътуване, е правителствата на Франция и Германия да разберат идеите ни. Това, което се говори за нас в Европа, не е това, което отстояваме“, посочва Ципрас.

Ципрас ще се срещне с представители на леви партии, както във Франция, така и в Германия, сред които бившият кандидат за президент на Франция Жан-Люк Меланшон и Клаус Ернст и Грегор Гис от германската лява партия Die Linke.

„Ние изобщо не сме анти-европейска сила. Ние просто се борим да запазим социалния модел в Европа. Ние вероятно сме най-проевропейската партия в Европа, тъй като с настояването си за бюджетни икономии сега доминиращите европейската политика партии тласкат съюза към нестабилност, а еврозоната - към колапс“, изтъква той.

Въпреки че настоява, че условията по втория спасителен пакет за Гърция в размер на 130 млрд. евро са невалидни, Ципрас подчертава, че ако спечели насрочените за 17 юни избори ще потърси нова рецепта за оставането на страната в еврозоната.

„Да, ние искаме подкрепата на Европа и нейното финансиране, но не искаме парите на европейските данъкоплатци да бъдат прахосвани. Два спасителни пакета един след друг потънаха в канала, в бездънната дупка. Ако това продължи след 6 месеца ще ни трябва нов спасителен пакет. Европейците и техните лидери трябва да осъзнаят това“, казва той.

„Ние искаме да използваме европейската солидарност и финансиране, за да създадем основа за нашите дългосрочни реформи. Трябва обаче да сме сигурни, че след 2-3 години ще сме се измъкнали от този водовъртеж, ще имаме растеж и ще можем да върнем парите, които са ни предоставени. Няма начин да върнем тези пари, ако настоящата програма продължи“, изтъква Ципрас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още