fallback

Йорг Асмусен: Еврозоната има нужда и от растеж, и от строги икономии

Отговорът на кризата е не по-малка, а по-голяма Европа, смята членът на УС на ЕЦБ

17:24 | 21.05.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Европейският фискален пакт не трябва да бъде предоговарян или смекчаван, но може да бъде допълнен с мерки за ускоряване на ръста, заяви членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Йорг Асмусен, цитиран от Ройтерс.

Асмусен подчерта също, че нестандартните мерки на ЕЦБ, въведени за борба с дълговата криза, са с временен характер и може да бъдат прекратени във всеки момент, в който се появи риск от инфлация.

По думите му дебатът ръст срещу строги икономии е „погрешен“. „Имаме нужда и от двете“, посочи той в реч в Берлин.

Членът на УС на ЕЦБ обаче изтъкна необходимостта от бюджетно консолидиране и от реформи. „Фискалният пакт може да бъде допълнен с мерки за ускоряване на ръста. Това има смисъл като допълнение, но фискалният пакт не може да бъде предоговарян или смекчаван“, отбеляза той.

Асмусен предлага да бъдат прибавени към настоящия фискален пакт и реформи на пазарите на стоки и на труд. Подобни реформи биха могли например да стимулират мобилността на работната сила и да предлагат езикови курсове и европейска мрежа за работни места, която да бъде финансирана чрез Европейската инвестиционна банка или чрез т. нар. „проектни облигации“, които бяха предложени като начин за стимулиране на финансирането на инфраструктурни проекти, смята той.

„Мерките за ускоряване на ръста ще имат въздействие само ако бъде постигната критична маса. Законовата форма, която ще приемат мерките, е по-маловажна“, добави членът на УС на ЕЦБ.

Той подчерта, че подобни проектни облигации не са идентични със съвместно емитираните еврооблигации – идея, която френският президент Франсоа Оланд и други лидери на държави-членки на еврозоната се очаква да лансират на неофициалната среща на високо равнище в Брюксел, която ще се състои през тази седмица.

Днес Германия повтори, че се противопоставя на въвеждането на еврооблигации. Страната обяви, че обмисля само съвместно гарантирани облигации на еврозоната, след като условията позволят това, което означава по-тясна икономическа интеграция и координация в рамките на региона, включително по бюджетните въпроси. Това обаче все още остава далеч от реализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:18 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още