IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел пак се намеси в гръцката вътрешна политика

Германският канцлер е предложила на гръцкия президент Папуляс въпросът за членството на страната му в еврозоната да бъде подложен на референдум

10:41 | 19.05.12 г. 23
Автор - снимка
Редактор
Меркел пак се намеси в гръцката вътрешна политика

Германският канцлер Ангела Меркел нагази дълбоко в гръцките политически води. В телефонен разговор с президента на южната ни съседка Каролос Папуляс Меркел е предложила да бъде проведен референдум за членството на Гърция в еврозоната, предаде АР.

Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Циодрас пръв съобщи, че германският канцлер е предложила на президента Папуляс властите в Атина да обмислят провеждането на референдум, който да се състои едновременно с изборите на 17 юни.

Първоначално Берлин отказа коментар, а в последствие отрече Меркел да е отправяла такова предложение. Информацията обаче предизвика остра реакция в Гърция, а политическите лидери посочиха, че това е поредната “неоправдана външна намеса във вътрешните работи в едно особено чувствително време”.

Циодрас каза, че “очевидно и дума не може да става за провеждането на референдум”, тъй като това е извън компетенциите на преходното гръцко правителство.

Говорител на германския кабинет обаче коментира, че “съобщенията за предполагаемото провеждане на референдум са неточни”. От Берлин също така допълват, че разговорът между Ангела Меркел и Каролос Папуляс е бил конфиденциален.

Лидерът на “Нова демокрация” Андонис Самарас коментира, че предложението на германския канцлер е “най-малкото жалко”. "Гърция не се нуждае от референдум, за да докаже своя избор в полза на еврото, избор, който се защитава с кървави жертви", каза Самарас, който въпреки че спечели изборите на 6 май, не успя да състави коалиционно правителство. "Гръцкият народ заслужава уважението на европейските ни партньори", допълни Самарас.

Лидерът на радикалната лява партия СИРИЗА, сочена за фаворит на следващите избори, Алексис Ципрас, посочи, че “Меркел третира Гърция като протекторат”.

Припомняме, че в началото на годината германското правителство направи още един безпрецедентен опит да се намеси във вътрешната политика на Гърция. През януари Берлин настоя да бъде въведен пряк контрол върху бюджета на Гърция и поиска Атина да се откаже от суверенитета си при вземането на решения за бюджетните разходи и данъчната политика. Това също предизвика силна обществена реакция в Гърция.

Отношенията между Атина и Берлин се изостриха в последните две години и половина заради финансовата криза и германския натиск за орязване на гръцките публични разходи.

Германия е твърд застъпник на изключително непопулярни мерки за икономии, които бяха договорени в замяна на спасително финансиране. Орязването на разходите обаче се посрещна бурно от обществеността, а на изборите на 6 май проевропейските партии, които подкрепят спасителните планове, понесоха тежко поражение.

Политическата криза в Гърция се задълбочи, след като лидерите на парламентарно представените партии не успяха да постигнат компромис и да сформират правителство на националното единство. Това отново възроди опасенията, че страната вероятно ще напусне еврозоната.

Актуалните допитвания ясно показват, че СИРИЗА все повече набира популярност сред гърците и вероятно ще излезе като победител от изборите на 17 юни. Лидерът на крайнолявата партия Алексис Ципрас е категорично против строгите икономии, но подкрепя членството на страната му в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Ами, това НЕ Е ВМЕШАТЕЛСТВО. Просто, тя ги е подканила да решат по измисления в Гърция, демократичен начин, своя основен проблем.Сегашните политици в Атина се боят, че ще се наложи да се съобразяват с нещо, което може да ги постави в неудобното позиция да вършат каквото трябва, вместо с каквото да си изберат инструмент за харесване и, съответно, са се посрали от страх.Браво на Меркел.Единствено, закъсня с година-година и половина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
mathematician
преди 12 години
Преди година имаше разумни (послушни както искаш ги наречи) политици.Сега са крайни и не е ясно дали си дават сметка какви ги вършат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
dani de vito
преди 12 години
Не разбирам какви са тия кървави жертви да получаваш реално каквото си изработил,създал,произвел ? Гърция има много добре развит туризъм и лека промишленост ,ама търтеите от бюрокрацията ,армията и раздутия държавен бюджет ги съсипа . Мислеха да живеят социалистически в капитализъм ,обаче това става винаги за сметка на някой друг- дали заем ,дали кражба ,дали експлоатация на вносни работници ...Все още си милеят за 2000 евро пенсия със стаж 15 години,но свърши ! Толкоз !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
nikolait
преди 12 години
Айде на ГЪРЦИТЕ пак МЕРКЕЛ им е виновна, че не могат да щркат сиртаки в таверната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Браво Меркел. След като основно Германците бяха прецакани от Гърците и оня им лидер на Сириза дрънка простотии то канцлера има пълно право да ги попита искат ли да са в Еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 12 години
Да, абсолютно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
PeterG
преди 12 години
Честно казано дали щеше да е референдум "за ЕС" или "за това да обявят фалит или да приемат бюджетните ограничения", разликата е само в дефиницията - ефектът щеше да е един и същи: гърците да се вдигнат и да кажат "ще си плащат ли дълговете, оставайки в Европата или няма". Колкото до Меркел - нормално е да е в паника: 2013 има избори, а както се очертава това ще и бъде последния мандат. Християн-демократите в Германия губят масово в иначе най-силните си провинции. Да не говорим, че и го няма вече "Меркози", а на негово място се появи един типичен френски елитар като Оланд, който не дава много много признаци, че знае какво прави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 10
supertrader
преди 12 години
Меркел води към пропаста и Германия и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
georgi_shum
преди 12 години
Не сте прави и двамата. Преди 6 месеца Папандреу искаше референдум за спасителното споразумение. Малко по различно от такъв за оставане в ЕЗ.Ако вярно го е поискала - вероятно се цели индиректно влияние върху гръцките избиратели, с цел да ги отрезви и да изберат по "послушно" правителство, а не местен Волен. Но каквото и да прави Меркел има право-който плаща - той поръчва и музиката. И въобще не е в паника...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
dean.jordanov
преди 12 години
Меркел е в паника. Тази мисъл съм я казвал и преди. Просто всичко, което казва и прави си противоречи едно с друго. Миналата година гърците искаха рефендум Меркел каза НЕ, сега опа дай референдум... Нестабилен политик начело на стабилна държава..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още