IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел пак се намеси в гръцката вътрешна политика

Германският канцлер е предложила на гръцкия президент Папуляс въпросът за членството на страната му в еврозоната да бъде подложен на референдум

10:41 | 19.05.12 г. 23
Автор - снимка
Редактор
Меркел пак се намеси в гръцката вътрешна политика

Германският канцлер Ангела Меркел нагази дълбоко в гръцките политически води. В телефонен разговор с президента на южната ни съседка Каролос Папуляс Меркел е предложила да бъде проведен референдум за членството на Гърция в еврозоната, предаде АР.

Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Циодрас пръв съобщи, че германският канцлер е предложила на президента Папуляс властите в Атина да обмислят провеждането на референдум, който да се състои едновременно с изборите на 17 юни.

Първоначално Берлин отказа коментар, а в последствие отрече Меркел да е отправяла такова предложение. Информацията обаче предизвика остра реакция в Гърция, а политическите лидери посочиха, че това е поредната “неоправдана външна намеса във вътрешните работи в едно особено чувствително време”.

Циодрас каза, че “очевидно и дума не може да става за провеждането на референдум”, тъй като това е извън компетенциите на преходното гръцко правителство.

Говорител на германския кабинет обаче коментира, че “съобщенията за предполагаемото провеждане на референдум са неточни”. От Берлин също така допълват, че разговорът между Ангела Меркел и Каролос Папуляс е бил конфиденциален.

Лидерът на “Нова демокрация” Андонис Самарас коментира, че предложението на германския канцлер е “най-малкото жалко”. "Гърция не се нуждае от референдум, за да докаже своя избор в полза на еврото, избор, който се защитава с кървави жертви", каза Самарас, който въпреки че спечели изборите на 6 май, не успя да състави коалиционно правителство. "Гръцкият народ заслужава уважението на европейските ни партньори", допълни Самарас.

Лидерът на радикалната лява партия СИРИЗА, сочена за фаворит на следващите избори, Алексис Ципрас, посочи, че “Меркел третира Гърция като протекторат”.

Припомняме, че в началото на годината германското правителство направи още един безпрецедентен опит да се намеси във вътрешната политика на Гърция. През януари Берлин настоя да бъде въведен пряк контрол върху бюджета на Гърция и поиска Атина да се откаже от суверенитета си при вземането на решения за бюджетните разходи и данъчната политика. Това също предизвика силна обществена реакция в Гърция.

Отношенията между Атина и Берлин се изостриха в последните две години и половина заради финансовата криза и германския натиск за орязване на гръцките публични разходи.

Германия е твърд застъпник на изключително непопулярни мерки за икономии, които бяха договорени в замяна на спасително финансиране. Орязването на разходите обаче се посрещна бурно от обществеността, а на изборите на 6 май проевропейските партии, които подкрепят спасителните планове, понесоха тежко поражение.

Политическата криза в Гърция се задълбочи, след като лидерите на парламентарно представените партии не успяха да постигнат компромис и да сформират правителство на националното единство. Това отново възроди опасенията, че страната вероятно ще напусне еврозоната.

Актуалните допитвания ясно показват, че СИРИЗА все повече набира популярност сред гърците и вероятно ще излезе като победител от изборите на 17 юни. Лидерът на крайнолявата партия Алексис Ципрас е категорично против строгите икономии, но подкрепя членството на страната му в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
vankata89
преди 12 години
Няма банки няма криза в Гърция парата влиза. Пият само синьо Джони харчат милиони :D дай дай бейбе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Много уместен намек към самозабравилите се европейски глезени деца (и мошеници).Да не се сърдят ами да помислят какво точно искат щото не може да имат всичко наготово както беше досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
ale1
преди 12 години
Меркел пак се намеси в гръцката вътрешна политика----------Има Право , Тя е от Главните акционери в Гърция АД ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
kane
преди 12 години
Ангела Ротшийлд-Рокфелер да шока със сопата верните си немски кучета - арийците и да се пробва да завладява света, но да започне от Полша например както си му реда по история,нали. Гърците не са ***,но ако се намери предател сред тях/ а с продаващи се политици под път и над път/ ще го ядат двойноГърция трябва да гласува крайно ляво за да може да се състави ляво правителство със ПАСОК и да изритат банкстърс от Гърция/както Христос ги е изритал от храма/Ей тва са инвестиционните банкери/разбирай престъпници/ търсят продажници. Корумпират ги. СИО пребират тлъстите бонуси, живеят в разкош.Консултират/разбирай корумпират политици/ за да им съсипят икономиката и после да ги "спасят"/ не и без помоща на МБ и СВФ/С Гърция изкупиха им лошите позиции. Лъснаха им показателите да бъдат приети в ЕС и ЕЗ и после си им изсипаха говната обратно. и за всичко това с/у много тлъсти комисионни в Голдман и МерилБанкерите трябва да могат да правят бизнес само през решетките/разбирай стриктни регулаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
poi
преди 12 години
Здравейте г-н Митев,аз съм един *** българин и на мен ми е непонятно изречението: "непригодно за евро гръцко държавно финансово управление"молбата ми е дали Ви е възможно да ми обясните детайлно какво е Вашето разбиране, тълкувание, за това Ваше твърдение? Определено смятам, че Вашият отговор ще обогати човек като мен.Предварително Ви благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
Убеден съм че на изборите в Гърция ще изберат Иван Митев и той за 24 часа ще ги отърве от кризата, а нас, дай боже...от себе си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
"излезе по-мъдър от Меркел, но тогава НЕ ..паникаа...."Аз мисля че Папандреу изразяваше мнението на Меркел , но го представи като спонтанно решение и учуди всички. Тогава Папандреу и Меркел бяха в единомислие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 6
Иван Митев
преди 12 години
Защо се уголемява тази проста гръцка стопанска криза?Верният отговор е, защото продължава наличието на причината.След като се прекрати причина (непригодно за евро гръцко държавно финансово управление) - кризата ще се премахне.До 24 часа време след начало на ползване на ГОДНО за евро гръцко финансово управление сегашната стопанска криза в Гърция ще е неутрализирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
По-неадекватна от гръцката политика по отношение битността им в ЕЗ, е единствено на Германия и Франция. Да ги бяха оставили да си фалират миналата година-сега намяше толкова да се нагъзят те самите, и да се изложат гърчулята да ги провалят и подиграват едновременно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
wenci
преди 12 години
Явно е че народа трябва да бъде питан - Неможе да се взема решение от един за всички основавайки се на демократичния избор. Този избор засяга и следващите поколения. Папандреу излезе по-мъдър от Меркел, но тогава НЕ ..паникаа....А сега - вече може - банките са се подготвили./В този ред на мисли в България това го нямаше - референдум за ЕС и т.н/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още