IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Ако Европа ни спре финансирането, ние ще спрем да си плащаме дълговете

Лидерът на крайно лявата гръцка коалиция предупреди, че евентуален финансов колапс на Гърция ще повлече със себе си останалата част от еврозоната

12:21 | 18.05.12 г. 96
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ципрас става все по-уверен в себе си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас става все по-уверен в себе си. Снимка: Ройтерс

А ситуацията се изостря с всеки час. Според WSJ пред страната има само два варианта. В единия случай скоро кредиторите ще престанат да извършват плащания на страната. Гърците ще бъдат принудени да напечатат своя собствена валута. Или Европа ще отстъпи и ще позволи по-високи дефицити за страната, за да се предотврати разпространението на паниката в други страни като Испания или Португалия.

В почивните дни ще се срещнат лидерите на страните от Г-8. Там се очаква канцлерът Ангела Меркел да бъде помолена за увеличаване на средствата за борба с еврокризата, което тя вероятно ще отхвърли.

Ципрас изглежда уверен. Ако ножът опре до кокала, Гърция ще се справя сама, сигурен е той. Ако се преустанови изплащането на дълговете към кредиторите, ще има достатъчно пари за заплащане на служители и пенсионери, казва той. За тази цел той планира да пести от разходи за отбрана и да се бори срещу корупцията и да се справи с укриването на данъците от богатите.

„Каквото и да правим, ще бъде трудно. Но едновременно с това ще бъде твърде трудно и за останалата част на Европа, защото еврото ще рухне“, предупреждава Ципрас за последиците от спиране на плащанията. Той обаче си пожелава да не се стигне до там. По-добре би било и двете страни да направят една стъпка назад преди да стигнат до този момент и „да потърсим европейско решение“.

Въпреки очевидното желание за тестване на постоянството на европейските партньори, Ципрас заявява, че страната му трябва да остане в еврозоната. „Нашата валута е еврото, не е лесно да се промени това. Едно излизане от еврозоната ще има отрицателно въздействие в много направления", казва още той. „Това не е нещо, което искаме, нещо, към което ние се стремим", заяви още председателят на СИРИЗА.

За пета поредна година икономиката на страната е в рецесия. Официално се очаква, че брутният вътрешен продукт ще се свие с 4,7% през тази година. Някои икономисти обаче смятат, че спад от 7 на сто е по-вероятен. Безработицата е на рекордно ниво, а половината от младежите не могат да си намерят работа.

Ципрас, който е инженер по образование, препоръчва програма за икономическо насърчаване. Той иска да предоговори споразуменията за пакета помощи. Плановете, според които до 2015 г. броят на обществените служители трябва да бъде намален със 150 хил., вече са подложени на съмнение от СИРИЗА.

Ципрас се изказа и срещу намерението за съкращаване на заплатите в частния сектор. Той иска да национализира банковата система, за да управлява по-добре кредитирането и назовава като добър пример конюнктурните програми на Франклин Рузвелт по времето на Голямата депресия, както и тази на Барак Обама. Такива политици липсват на Европа, смята Ципрас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

76
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Патилане - когато някой приказва такива неща впоследствие в 99% от случаите се оказва или спекулант и мошеник.Когато наистина се правят такива неща те не се обявяват а просто в денят X сe случват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 1 rate down comment 10
Патилан
преди 12 години
На 9-ти март, 2011 год Fox Business Channel за първи път публично обяви, планираната за края на 2012 г. голяма световна война.Бивш старши анализатор от най-влиятелната компания за финансови услуги Голдман Сакс заяви на шашнатите водещи , че клиентите му трябва да започнат да се отървават от ценните книжа, тъй като военните събития от края на 2012 г. ще доведат до най-големия срив на финансови...те пазари.Сега Nenner прогнозира, че Dow ще падне до 5000 огромен скок надолу, като се има предвид, че в момента той е на ниво над 12 000, както и факта, че индексът е падал до най-ниската си точка на 6.547 по време на икономическия колапс през март 2009. Във връзка с тази перспектива Nenner препоръча на клиентите си почти изцяло да излязат от фондовата борса. Аз препоръчвам на клиентите си, пенсионните фондове и хедж фондовете почти изцяло да напуснат пазара каза Nenner, като обясни, че падането ще става в продължение на няколко месеца, като крайната точка, от която ще започне срив на Dow ще бъде 13 000..Кое ще бъде Това нещо, което би довело до катастрофалния срив?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 12 години
RE:Емоционалните ;)----------проф. Нийл Фъргюсън във филма"Възходът на парите" казва - "Хората са *** и това е достатъчно за да функционират финансовите пазари"--------Еврото е все още скъпо-т.е. има още какво да се "продава" на Гърция ;) ---------Теорията е измислена от Практиците - за да хранят говедата и да ги държат под контрол Еманация на Теорията е закона на Покера:"Преди да извадиш парите на масата- огледай се за ***-когото ще обереш , ако не го видиш -Знай,че на масата винаги има *** и това си Ти"Гърция: Глупаците се знаят , Знае се кой прибра Парите какво следва ???Историята винаги се повтаря , защото в нея участват "питомците" на проф. Фъргюсън--------когато на един пазар са пласирани пр. 100 кг Безплатни наркотици- след това цената на дозата няма значение - ще се купуватайната е в "питомците"..или в Емоционалните - комуто както харесва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 1 rate down comment 1
poi
преди 12 години
давай данчо (dean.jordanov), ако те обижда обръщението извинения,напълно те подкрепям - редовите гърци са забогатели със "своето съгласие", гласувайки за обралите ги избраници, по начинът по който ние сме обеднели гласувайки са нашите "любимци" (Б.Б., И.К. Негово Величество, и т.н.). Същевременно гърците се ЧУВСТВАТ велики, а ние сме "хилядолетни" щото Калоян победил ........., щото Симеон разширил .............., и защото ..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 1 rate down comment 0
nikolait
преди 12 години
личи му, че е инж.! Впрочем най-заинтересовани от банкрута на Гърция са именно Германия и Франция(така да се каже евро-икономиката) просто ще има корекция на еврото именно за сметка на долара, лирата, франка, йената. А в чисто дългосрочен план това е добре за Европа. И именно това ще подобри конкурентоспособността на Южна Европа и ще ги избави от кризата. Очевидно Ципрас не разбира точно този немски интерес и си мисли, че ЕВропа подобно на Обама ще спасява добезкрай дадени банки(което всъщност е смисъла на европакта). Даже банкрута ще облекчи и Берлин и други евростолици, като ще имат желязно оправдание защо да не СПАСЯВАТ определени банки. А какво ще стане с Гърция - ами нищо, просто няма да има пари за пенсии и държавни заплати и Ал. Ципрас отива в полит. небитие. А впрочем това не решава ли още един проблем на фрау Берлин?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 9 rate down comment 1
Tedo
преди 12 години
Бояне, имаш напредък - стигна до печатането на драхми и до извода, че ЕЦБ вече няма да е необходима на Гърция. ЦБ с правомощия да емитира парични единици е могъщ лост, до който се прибягва в определени икономически ситуации. ФЕД и ЕЦБ какво правят последните години ? Те "прости хора" ли са според теб? Драхми ще се печатат не, за да се връщат кредити, а за да се капитализират местните банки и да се стимулира и функционира местната икономика-туризъм, селско стопанство... Да, следва инфлация/хиперинфлация, но тя е неизбежното лекарство за тази болест и ще ги направи конкурентноспособни. С постовете си аз накратко посочих какъв е единствения полезен ход за Гърция, според мен на този етап ВЕЧЕ. Вие какво предлагате между впрочем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 4 rate down comment 0
Tedo
преди 12 години
Snaky, нещо не си вдянал(а) за какво говоря. МОРАТОРИУМ. Демек пари няма да се връщат нито по атинския, нито по лондонския закон - нито в евро, нито в драхми. И никой реално не може да ги принуди да връщат със законови средства-нагледно съм го обяснил в пост 62 ): А какво казва Ципрас сега преди изборите, какво в същност възнамерява да прави и какво ще направи, са коренно различни неща. Не забравай, че той е политик, ГРЪЦКИ политик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Извинете? Искаш да кажеш, че тези пари не са дадени на народа под формата на държавни заплати, държавни пенсии, държавни дотации? А случайно да знаеш, че ако няма нов транж другия месец няма да има пари за пенсии и заплати? И в крайна сметка правителствата им от 20 години насам са избрани демократично, а не тоталитарно. Т.е. гърците са си избрали управниците които са ги заробили. Това НЕ може да е омразен дълг. Защо всички прилагате двоен стандарт??? Когато стане въпрос за БГ - *** народ си заслужава управниците, обаче когато стане въпрос за Гърция - аа готките гърци не са виновни, те управниците са виновни. А в същото време гърците ни се подиграват на нас... без капка състрадание, което вие изпитвате към тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 1 rate down comment 1
benasipro
преди 12 години
Гръцките държавници са използвали държавните (обществените) пари от данъците, за да ги дадат на чуждите и гръцките частни фирми, най-срамното е ограбването на народа, за да се закупят оръжия баш от Германия и не само от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 2 rate down comment 1
benasipro
преди 12 години
Корумпираните правителства обичат да взимат заеми, така има тях комисионни, приятелски компанийки ще свършат работата по свръхразчетени цени (ако е за работа) и пак ще има комисиони.После пари ще има за лобисти, медия и полиция да задушават и опозицията.За какво обикновения човек да връща тези заеми ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още