IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Ако Европа ни спре финансирането, ние ще спрем да си плащаме дълговете

Лидерът на крайно лявата гръцка коалиция предупреди, че евентуален финансов колапс на Гърция ще повлече със себе си останалата част от еврозоната

12:21 | 18.05.12 г. 96
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ципрас става все по-уверен в себе си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас става все по-уверен в себе си. Снимка: Ройтерс

А ситуацията се изостря с всеки час. Според WSJ пред страната има само два варианта. В единия случай скоро кредиторите ще престанат да извършват плащания на страната. Гърците ще бъдат принудени да напечатат своя собствена валута. Или Европа ще отстъпи и ще позволи по-високи дефицити за страната, за да се предотврати разпространението на паниката в други страни като Испания или Португалия.

В почивните дни ще се срещнат лидерите на страните от Г-8. Там се очаква канцлерът Ангела Меркел да бъде помолена за увеличаване на средствата за борба с еврокризата, което тя вероятно ще отхвърли.

Ципрас изглежда уверен. Ако ножът опре до кокала, Гърция ще се справя сама, сигурен е той. Ако се преустанови изплащането на дълговете към кредиторите, ще има достатъчно пари за заплащане на служители и пенсионери, казва той. За тази цел той планира да пести от разходи за отбрана и да се бори срещу корупцията и да се справи с укриването на данъците от богатите.

„Каквото и да правим, ще бъде трудно. Но едновременно с това ще бъде твърде трудно и за останалата част на Европа, защото еврото ще рухне“, предупреждава Ципрас за последиците от спиране на плащанията. Той обаче си пожелава да не се стигне до там. По-добре би било и двете страни да направят една стъпка назад преди да стигнат до този момент и „да потърсим европейско решение“.

Въпреки очевидното желание за тестване на постоянството на европейските партньори, Ципрас заявява, че страната му трябва да остане в еврозоната. „Нашата валута е еврото, не е лесно да се промени това. Едно излизане от еврозоната ще има отрицателно въздействие в много направления", казва още той. „Това не е нещо, което искаме, нещо, към което ние се стремим", заяви още председателят на СИРИЗА.

За пета поредна година икономиката на страната е в рецесия. Официално се очаква, че брутният вътрешен продукт ще се свие с 4,7% през тази година. Някои икономисти обаче смятат, че спад от 7 на сто е по-вероятен. Безработицата е на рекордно ниво, а половината от младежите не могат да си намерят работа.

Ципрас, който е инженер по образование, препоръчва програма за икономическо насърчаване. Той иска да предоговори споразуменията за пакета помощи. Плановете, според които до 2015 г. броят на обществените служители трябва да бъде намален със 150 хил., вече са подложени на съмнение от СИРИЗА.

Ципрас се изказа и срещу намерението за съкращаване на заплатите в частния сектор. Той иска да национализира банковата система, за да управлява по-добре кредитирането и назовава като добър пример конюнктурните програми на Франклин Рузвелт по времето на Голямата депресия, както и тази на Барак Обама. Такива политици липсват на Европа, смята Ципрас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

86
rate up comment 0 rate down comment 0
Didkata
преди 12 години
Ципрас може да прочете малко история на северната си съседка. Мораториум върху плащанията означава замразяване на активите в чужбина, спиране на финансирането отвън, и неколкократно обедняване. Гърците ще го изгонят точно след 6 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 8 rate down comment 0
Tedo
преди 12 години
Боянчоооо, ти си еманацията на българския ***, пич. Не селянин, а ***, ако правиш разликата. Нищо не става с такива като теб. Не държава, *** не можем да направим. Лош човешки материал е точната диагноза. Влез в някой чуждоезичен форум /дори руски/ и виж как се държат хората. Ние тук една дискусия не можем да спретнем без някоя гега като теб да се изс.ре на метеното. Няма аргументи, няма обосновки, няма цитати, собствена мисъл пък хич... Мъка, мъкааа. Мълчи и чети наготово, бе човек-може да научиш нещо, БЕЗПЛАТНО. Имах намерение да доразвия по-детайлно тезата си за гръцкия фалит, но очевидно си губя времето. Айде със здраве от мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 0 rate down comment 0
Tedo
преди 12 години
Ай сиктир, тия само моите постове ли четат. Така, така ... цитат от днес: "вчера бившият премиер на страната Лукас Пападимос обяви, че страната обмисля планове за излизане на еврозоната, пише MarketWatch." B1B2, откъде тази информация, че гърците са си унищожили драхмите, нали до вчера все още ги изкупуваха, а и в New York Times чета друго: "Десет години след като се присъедини към валутния съюз страната може да се откаже от еврото и да се върне към СТАРАТА си валута драхмата". Айдеее и New York Times ме цитират. Сега и по CNN ако ме покажат сменям жената. Гледаме мача, както вече писах, все пак гърците са царе на *** и ще е интересно. Майтапа настрана. Положението е сериозно. Много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 0 rate down comment 0
Tedo
преди 12 години
Ей, тоя Рубини не спря да ме копира. Човек да не каже нещо и след три дни Рубини го измислил. Ще пратя Асен Блатечки да му рови в хладилника. Цитирам от днес: "Рубини: Връщането на драхмата ще е болезнено, но ще доведе до по-бързо възстановяване на конкурентоспособността и растежа на гръцката икономика. Драхматизация на гръцкия дълг в евро е необходима и неизбежна.Вариантът е един отказ от еврото, връщане към националната валута и рязко обезценяване, което да възстанови конкурентоспособността и растежа." Край на цитата. Спирам да пиша безплатно ):
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 0 rate down comment 0
B1B2
преди 12 години
Tedo, дори и да има такъв фонд, за колко месеца би стигнал при ниво на заплати и пенсии колкото немските ?! :) освен това гърците се оказа че са си унищожили драхмите :)) а за социалист масовата приватизация е тема табу..изобщо теоритично си издържан, но на практика поне според мен се оказва друго , ще видим, мисля че края на Гърция е доста близо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Popcorn+beer FTW :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 0 rate down comment 0
Tedo
преди 12 години
Абе говорим си тука колкото да не заспим... Без да сме вътре в нещата и без да разполагаме с цялата информация, това са общи приказки. Но фалита на Гърция и връщане към драхмата е напълно възможен и изпълним, дори чисто технически. А дали ще стане и кога ще стане - ние последни ще научим. Факт е че тази теза все повече се дискутира в политическите и финансови среди в цял свят. Гледаме мача.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 3 rate down comment 0
Tedo
преди 12 години
А това, че Гърция ще се легитимира като ненадежден платец ... това е несериозно. Има ли далавера хиените-кредитори ще се избият да дават кредити. Един познат в САЩ два пъти обявява личен фалит, сега има проспериращ бизнес с камиони. А в случая говорим за държава-т.е. неперсонализиран субект-идва следващото правителство и казава "оставете го тоя Ципрас, той е мошеник, ние не сме такива и т.н."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 0 rate down comment 0
Tedo
преди 12 години
Понеже приветствам интелигентния подход, ще се опитам да отговоря накратко. Пари за заплати и пенисии има-и то не само за първия месец. Всяка държава /още повече член на ЕС/ е задължена да поддържа такива резерви-фондове от типа на сребърен, гаранционен ...И не забравяй Русия и Китай. Който и да е новият гръцки премиер, преди да обяви фалит, ще е ***, ако не си е осигурил подкрепата /вкл.финансова/ поне на единия. А ако прасне и една къса позиция на еврото преди това ): Има и бърза приватизация, има и кредити от частни кредитори, но срещу реални активи-острови, телекоми, пристанища... А драхми, драхми дори не е необходимо да отпечатва - те са готови, прибрани от населението и стоят в гръцката ЦБ. Срокът за обмяната им срещу евро изтече на 1 март 2012, значи вече могат да ги пускат обратно в обръщение:Circular No. 472/2001 of the Bank of Greece drachma banknotes may still be exchanged for euro at the Head Office and the seventeen branches of the Bank of Greece until 1 March 2012
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 1 rate down comment 0
B1B2
преди 12 години
тук прочетох мнения подкрепящи безумеца Ципрас ...да речем че наистина спре плащанията по дълга, който наистина не е обезпечен с нищо , само че откъде ще намери пари да плати още първият месец заплати и пенсии ? разбра се че дори да се въведе драхма , няма да има достатъчно време за отпечатването им ( между другото той поддържа еврото да остане платежно средство в страната ). Но да се върнем на неплащането което звучи толкова примамливо на теория, но на практика - това легитимира Гърция завинги не просто като ненадежден, а като меко казано некоректен платец. Второто което ще се случи няма да бъде повторение на Аржентина 2001 просто защото населението е много по-малко на брой с много по-висок стандарт на живот като отправна точка или казано просто - не виждам как гърците биха си скъсали задниците от работа за много по-малко пари.С една дума този Ципрас е поредният социалист утопист яхнал моментния гняв на народа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още