fallback

Гърция вкара европейските борси в неизвестността

Два големи индекса завършиха с минимален ръст, други два – със спадове

19:49 | 16.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Малко преди края на днешната си сесия главният германски индекс Dax загуби печалбата си и приключи деня със спад от 0,3% до 6384 пункта. Подиндексите в Германия също са на минус - MDax губи 0,1% до 10 331 пункта, а TecDax се сви с цели 1,3 на сто до 760 пункта.

Със спад бе белязан деня и за британския индекс FTSE 100, който отчете спад от 0,6% до 5 405,25 пункта.

С ръст сесията приключиха френският индекс CAC 40 – с 0,31% до 3 048,67 пункта и швейцарският Swiss Market – с 0,16 на сто до 5 874,28 пункта.

В късния следобед повечето европейски индекси се повишиха заради добрите данни за американската икономика. Началното жилищно строителство в САЩ е нараснало с 2,6% на сезонно изгладена годишна база до 717 000 броя през април, надхвърляйки очакванията на анализаторите за ръст до 680 000. Разрешителните за строителство обаче са намалели със 7%.

Индустриалното производство през април е нараснало с 1,1%, което е най-бърз темп на ръст от повече от година, сочат данни на американския Федерален резерв. През февруари и март индустриалното производство не бе регистрирало промяна.

И така, по всичко изглеждаше, че сякаш Dax ще загърби проблемите около Гърция и за първи път през тази седмица ще приключи сесията на зелено. В края на деня обаче курсът отново тръгна надолу и доказа, че повечето инвеститори все още нямат доверие на Атина.

И еврото продължи стремителния си спад и в края на деня се оценяваше на 1,2720 долара, което е спад от 0,1%.

Днешната търговия показа, че нервността продължава да държи под контрол борсите и да демонстрираните добри икономически данни могат само краткосрочно да доминират над лошите новини от еврозоната. И дори ако при изборите за 17-ти юни се стигне до функциониращо правителство, пазарите не може да разчитат на релаксация. Тогава може да се стигне до "най-лошия сценарий" – победа на Алианса на радикалната левица СИРИЗА на изборите, а новото коалиционно правителство да се откаже от европейския аскетизъм, в резултат на което Тройката да врътне кранчето на парите, каза анализатор. Във финансовия свят в момента се прокрадва един кошмарен сценарий под името "Grexit" - гръцки фалит и излизане от еврозоната.

„Лошата новина е, че това е съвсем възможен сценарий“, казва валутният експерт Каролин Хехт от Commerzbank, цитирана от Ройтерс. „Хубавото е, че на всеки компонент от тази верига има алтернативи, които да прекъснат този предполагаем дяволски кръг“.

Друг търговец казва: „Влизането в еврозоната трябва да е безвъзвратно. Те скъсаха всички мостове назад, така че никой не може да се върне просто така на другия бряг на реката. Сега изглежда, че искат да накарат гърците да преплуват разстоянието“.

Сред самите компоненти също нямаше ясна посока. Най-добре това се видя сред банковите акции. Докато в началото на сесията те бяха сред губещите, в края на деня вече минаха на плюс. В долния край са Commerzbank със спад от 1% до 1,42 евро за акция и Deutsche Bank със спад от 1,1 на сто до 29,06 евро.

Deutsche Telekom ще продълви да съкращава персонал в изпадналата в криза дъщерна компания в САЩ T-Mobile USA. Освен вече обявените 1900 места ще бъдат съкратени още 900 работни места, заяви вчера компанията. Акциите на Deutsche Telekom загубиха днес 0,9 на сто от цената си до 8,76 евро.

Новият директор в Thyssen Krupp Хайнрих Хизингер даде ход на значима операция. В интервю за германския Handelsblatt той постави под въпрос работата на два стоманодобивни завода в Бразилия и САЩ, в които концернът вложи 12 млрд. евро. Thyssen Krupp обмисляла всички „стратегически опции“ за носещите загуба заводи. „Това може да включва партньорство или цялостна продажба на двата завода“. Thyssen Krupp очаква, че в следващите 15 години няма да може да печели и от двата завода. Акциите на концерна приключиха днешната сесия със спад от 2,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:08 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още