fallback

Меркел и Оланд искат да направят всичко за оставането на Гърция в еврозоната

Двамата обещават да работят заедно за стимулиране на икономическия ръст в Европа

00:21 | 16.05.12 г. 6

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд потвърдиха намерението си да направят всичко възможно, за да помогнат на Гърция да преодолее последиците от кризата и да остане в еврозоната, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Искаме Атина да остане в еврозоната. Виждаме, че същото мнение споделят мнозинството гърци“, заяви Меркел на съвместната им пресконференция в рамките на посещението на Оланд в Берлин.

Тя изрази надежда, че споразумението с Европейския съюз и Международния валутен фонд за мерките на строги икономии, които не позволяват на Гърция да излезе от продължаващата 5 години рецесия, „ще бъде спазвано“.

За пореден път тя посочи, че „Гърция е част от ЕС и от валутния съюз“.

Оланд е на същото мнение, като се надява, че на поредните парламентарни избори през юни „гърците ще запазят курса за оставане в еврозоната“.

Френският президент подчерта, че Европа подкрепя действията на Гърция, „за да може страната отново да постигне икономически ръст“.

Освен това двамата обещаха да работят заедно да стимулиране на икономическия ръст в Европа.

Германия и Франция са наясно, че носят обща отговорност за Европа, затова те трябва да предложат общи идеи за възстановяване на икономическия ѝ растеж на срещата на върха на ЕС идния месец, подчерта Меркел, цитирана от Ройтерс. "Ще бъде много важно Германия и Франция да представят идеите си заедно на тази среща и да работят тясно помежду си, за да я подготвят," добави тя.

Оланд уточни, че става въпрос за систематизиране на всички идеи и предложения, за да се прецени какви законови средства са на разположение за прилагането им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още