fallback

Гръцката СИРИЗА отказа да участва в правителство на националното единство

Предстои гръцкият президент Каролос Папуляс да се срещне с по-малките парламентарно представени партии

16:44 | 13.05.12 г. 3

Крайнолявата гръцка партия СИРИЗА отказа да се присъедини към правителство на националното единство, в което биха участвали партиите, които подкрепят мерките за икономии и спасителните финансови програми за страната, съобщи CNBC.

“Те не търсят съгласие със СИРИЗА. Те искат да бъдем техни партньори в това престъпление, но ние няма да бъдем техни съучастници”, коментира лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, който също имаше възможност да състави коалиционно правителство, но не успя да обедини парламентарно представените партии.

Днес се проведе среща между лидерите на най-големите гръцки партии, които влязоха в парламента след изборите от 6 май, и президента Каролос Папуляс. Засега политическите преговори са в задънена улица, което означава, че Гърция се приближава към нови избори.

Днешната среща приключи за по-малко от два часа. Въпреки развоя на събитията обаче лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос е оптимист, че в крайна сметка президентът Папуляс ще убеди опозиционните партии и правителство ще бъде сформирано.

“Моментът на истината дойде. Или ще бъде съставено правителство, или отиваме на нови избори”, каза Венизелос.

Лидерът на “Нова демокрация” Андонис Самарас допълни, че преговорите продължават. Той обаче обвини Алексис Ципрас, че блокира усилията да се сформира коалиция.

Резултатите от проучвания на общественото мнение показват, че ако се стигне до нови избори, СИРИЗА, която в момента е втората най-голяма партия, вероятно ще изпревари “Нова демокрация” и ще стане първа.

Това означава, че вероятността Гърция да напусне еврозоната става все по-голяма.

Тази вечер президентът Каролос Папуляс ще се срещне с представителите на по-малките парламентарно-представени партии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 08.09.22 г.
fallback