fallback

Германия може да предложи на Гърция мерки за растеж

Ако гърците имат идея с какво можем да им помогнем, за да подкрепим растежа, ние винаги сме готови за разговори, казва германският финансов министър

13:41 | 12.05.12 г. 3
Автор - снимка
Създател

Германският финансов министър Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Германия е склонна да обмисли допълнителни мерки, които да подкрепят растежа в Гърция, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от CNBC.

Страната обаче трябва да се придържа към договорените реформи, допълва министърът.

„Ако гърците имат идея с какво можем да им помогнем, за да подкрепим растежа, ние винаги сме готови за разговори“, казва Шойбле. „В крайна сметка целта е Гърция отново да стане конкурентоспособна, икономиката й да расте и тя да се завърне на финансовите пазари“.

„За да се случи това обаче, договорените реформи трябва да бъдат приключени. В противен случай за страната няма перспектива“.

В петък Германия подкрепи идеята за „европейски пакт за растеж“, отхвърляйки критиките, че бюджетните икономии влошават ситуацията в Гърция.

Шойбле подчертава, че Гърция сама трябва да реши дали да остане в еврозоната и че ако иска международната подкрепа не трябва да се отказва от бюджетните икономии.

„Мога да разбера гърците добре... те страдат много“, коментира Шойбле. „За Гърция няма лесен изход“.

„Сега Гърция трябва да демонстрира дали може да събере необходимото мнозинство, за да остане в еврозоната“.

Шойбле посочва, че Германия не иска Гърция да напусне еврозоната, но също и че не може да накара страната да остане.

„Разбира се ние не искаме Гърция да напусне - това е съвсем ясно и недвусмислено. Ние обаче ще сме странно правителство ако не се подготвим за всички възможни сценарии“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още