fallback

Румъния планира въвеждането на прогресивен данък

Максималната ставка обаче няма да надвишава размера на сегашния плосък данък, който е 16%

18:03 | 11.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Новото румънско правителство смята да замени плоския данък с прогресивен от началото на следващата година, предаде агенция Медиафакс, цитирана от БТА.

В момента плоският данък в Румъния е 16%, като максималното ниво на прогресивния данък се планира да не надскача тази граница, посочи премиерът на страната Виктор Понта.

Ако Социал-либералният съюз спечели парламентарните избори през есента, Понта планира да бъде въведена прогресивна система с диференцирани ставки за облагане на доходите на физическите лица с прагове от съответно 8%, 12% и 16% за хората с най-ниски, средни и високи доходи.

Румънският министър на труда, семейството и социалните грижи Мариана Къмпяну обясни, че целта на правителството е да защити застрашените от бедност граждани на страната.

Плоският данък от 16 процента върху личните доходи и печалбите на компаниите бе въведен от дясното правителство през януари 2005 г.

Международният валутен фонд призова в сряда новото правителство да се придържа към строга фискална политика, но даде зелена светлина за увеличение на заплатите в публичния сектор, които през 2010 г. бяха намалени с една четвърт.

През 2009 г. Румъния получи спасителен пакет на стойност 20 милиарда евро от МВФ, Европейския съюз и Световната банка в замяна на въвеждане на строги мерки за икономии, които помогнаха на страната да излезе от рецесията.

МВФ и ЕС одобриха през март 2011 г. нова кредитна линия за Румъния в размер на 5 млрд. долара, които страната ще използва само при необходимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:37 | 31.08.22 г.
fallback