fallback

Спад в потребителското доверие на Острова през април

Повторната рецесия потиска нагласите, но предстоящите Олимпийски игри и кралският юбилей може да повдигнат настроението

12:35 | 11.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Потребителското доверие във Великобритания е спаднало през април и може още да се понижи, след като икономиката изпадна в повторна рецесията, отчита Nationwide Building Society.

Индексът на организацията на строителите е спаднал до 44 пункта от 53 през март. Потребителските очаквания за икономиката също са се понижили.

Проучването е било проведено преди 25 април, когато данните показаха, че британската икономика се е свила за второ поредно тримесечие през първата четвърт на годината.

„Индексът показва продължаваща предпазливост от страна на потребителите“, коментира Робърт Гарднър, главен икономист в Nationwide. „Не е изненадващо, че доверието остава крехко, след като икономиката се свива през последните шест месеца, а трудовият пазар остава слаб.“

Според него еднократни ефекти могат да се отразят на нагласите през идните месеци. Докато новините за повторната рецесия могат допълнително да потиснат индекса, то Олимпийските игри в Лондон и 60-годишният юбилей от коронясването на кралицата може да повдигнат духа на потребителите.

„Дали тези ефекти ще се превърнат в устойчиво повишение на доверието, ще зависи от цялостното представяне на икономиката“, смята Робърт Гарднър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:04 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още