fallback

Меркел: Ръст, базиран на кредити, ще задълбочи кризата

Германската опозиция: Устояваме на кризата в еврозоната, защото комбинираме политика на строги икономии с политика на растеж

13:09 | 10.05.12 г. 12
Автор - снимка
Редактор

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли призивите от еврозоната и от лявоцентристката опозиция в страната за политики на икономически стимули, които разчитат на нов дълг, предупреждавайки федералния парламент, че „ръст, базиран на кредити“ само ще хвърли Европа в още по-дълбока криза, съобщи Ройтерс.

След избирането на социалиста Франсоа Оланд за президент на Франция в неделя, Меркел е поставена под натиск за облекчаване на мерките на строги икономии, които като лидер на най-голямата икономика в Европа предписва като лек за дълговата криза в еврозоната.

Поддържайки своята позиция обаче, германският канцлер заяви пред долната камара на парламента на страната, че понижаването на дълговете и стимулирането на ръста са по-скоро „два стълба“ на европейската политика, отколкото два алтернативни пътя.

"Ръстът чрез структурни реформи е разумен, важен и необходим. Ръст, базиран на кредити, само ще ни върне в началото на кризата и точно затова не трябва и няма да действаме в тази посока“, каза Меркел.

Насърчена от победата на Оланд, германската лявоцентристка опозиция призовава за „споразумение за растеж“ в Европа, което да се превърне в част от „фискалния пакт“ за бюджетна дисциплина, подписан от 25 европейски държави начело с Германия, но който предстои да бъде ратифициран от парламентите на отделните страни.

След речта на Меркел лидерът на германската Социалдемократическа партия Франк-Валтер Щайнмайер обвини правителството в „политическа летаргия“ и заяви, че Германия устоява на кризата в еврозоната, защото е възприела „комбинация от политики на строги икономии и растеж“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още