fallback

Bundesbank намекна, че може да приеме по-висока инфлация

По-високата инфлация в Германия може да е част от процеса на естествено ребалансиране в еврозоната, се казва в изявление на централната банка

11:26 | 10.05.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Bundesbank, най-ревностно следящата за стабилността на потребителските цени централна банка в еврозоната, даде сигнал, че може да приеме по-висока инфлация като част от икономическото ребалансиране на региона, пише Financial Times.

По-висока от средната за еврозоната инфлация в Германия може да е част от процеса на естествено ребалансиране, докато засегнатите от кризата страни се измъкнат от рецесията, се казва в изявление на банката, представено в германския парламент в сряда.

Изявлението рефлектира коментарите на германския финансов министър Волфганг Шойбле от края на миналата седмица.

Шойбле подкрепи идеята за повишаване на заплатите в Германия – решение, което би стимулирало както вътрешното потребление, така и компаниите, внасящи стоки и услуги в страната. По-високите заплати обаче могат да доведат и до по-висока инфлация.

За известно време Bundesbank определяше политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) като твърде разхлабена за Германия.

Въпреки смекчената позиция на германската централна банка, политиците в Берлин са сред най-непреклонните за стриктното съблюдаване на условията по спасителния план за Гърция.

Шойбле подчертава, че евентуална промяна на спасителния план за Гърция би „довела до катастрофална несигурност“ на финансовите пазари.

Все пак, декларираната от Bundesbank готовност да приеме по-висока инфлация разкрива неочаквана гъвкавост в германското мислене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още