fallback

Гърция и Германия влязоха в борба на нерви

Южните ни съседи са все по-близо до изхвърляне от еврозоната, коментира британската преса

09:43 | 10.05.12 г. 7

Берлин и Атина попаднаха във война на нерви за еврото с политическите сътресения в Гърция и заплахите й да се откаже от спасителния план за 130 милиарда евро, засилвайки опасенията, че страната може да бъде първата изхвърлена от еврозоната, пише британският вестник Guardian.

Масовият вот срещу строгите мерки за икономии на общите избори в Гърция през уикенда и последвалите предизвикателства за споразумението на еврозоната и МВФ разгневиха германците и други държави кредитори, които смятат, че неплатежоспособната страна е изгубена кауза след продължаващата над две години дългова криза.

Ще излезе ли Гърция от еврозоната?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 3765 гласа
Изгледите за нови избори и продължаваща неяснота в Гърция се увеличиха снощи, след като лидерът на крайната левица Алексис Ципрас, чиято партия СИРИЗА се класира втора на изборите в неделя, не успя да убеди политическите лидери на страната да сформират коалиционно правителство.

Позицията на Гърция в единната валута "виси на косъм", предупредиха анализатори, след като левите отхвърлиха условията на международния спасителен план, договорен от предишното правителство, пише вестник Independent.

Ципрас изтъкна, че няма да има връщане назад към това, което гръцкия народ отхвърли в неделя и вместо това призова за мораториум върху изплащането на огромния гръцки дълг и прекратяване на строгите мерки за икономии, в които някои виждат причина за икономическия колапс на страната.

Междувременно германски политици предупредиха Атина, че ще бъде изключена от еврозоната, ако не изпълни поетите ангажименти.

Андонис Самарас, лидер на консервативната партия "Нова демокрация", обвини Ципрас, че прави всичко възможно, за да предотврати коалиционно споразумение. Ако до края на тази седмица не се сформира коалиционно правителство, гръцкият президент ще назначи нов временен премиер.

С второто си място на изборите и кампанията за отхвърляне на споразумението с международните кредитори на Гърция, СИРИЗА е уверена, че може да спечели още повече гласове на нови избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:43 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още