fallback

Само DAX отчете ръст на европейските борси

"Гърция е държава на зомбитата", коментира политическото безвремие анализатор

19:51 | 09.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Единствено германският основен индекс DAX „отсрами“ водещите европейски борси днес. Френският CAC 40 отчете спад от 0,20% до 3 118,65 пункта, британският индекс FTSE 100 спада с 0,44 на сто до 5 530,05 пункта, докато швейцарският индекс Swiss Market спада с 0,78% до 5 931,09 пункта. След като в обедните часове и германският  DAX се устреми надолу, все пак в края на сесията акциите отново започнаха да поскъпват и индексът приключи деня с ръст от 0,47% до 6 475,31 пункта, предаде Ройтерс. 

На щатските борси в началото на деня също се отчетоха спадове. Dow Jones се понижава с 1,2% до 12 775,80 пункта, воден от акциите на Caterpillar, поевтиняващи с 1,9% до 94,69 долара, и тези на Alcoa, губещи 1,6% от стойността си до 9,07 долара. Индексът може да запише 6-та поредна сесия на понижение. Standard & Poor's 500 изтрива 1,3% до 1 346,13 пункта, като и 10-те му подиндекса са на червена територия начело с добивните и индустриалните компании. Nasdaq Composite отстъпва с 1,3% до 2 908,98 пункта. Германският износ нарасна неочаквано за трети пореден месец през март, след като търсенето извън еврозоната компенсира слабите продажби в региона, съобщи германската Федерална статистическа служба. Износът при сезонно изглаждане и корекция спрямо броя работни дни се е разширил с 0,9% през март на месечна база, когато нарасна с 1,5%. Очакванията на анализаторите бяха за спад от 0,5%. Вносът се е повишил с 1,2%.

Германското индустриално производство също нарасна изненадващо с 2,8% на месечна база през март с включване на сезонна корекция и при отчитане на броя работни дни, сочат данни на германската Федерална статистическа служба. 

Според източници на Ройтерс Испания ще поиска банките в страната да заделят допълнителни резерви на стойност между 20 и 40 млрд. евро по кредити за строителния сектор, за да се опита да възстанови доверието в своите публични финанси. Още вчера провалилите се преговори за сформиране на консервативно правителство в Гърция се погрижиха за спадащи цени на фондовите борси. "Опасенията, свързани с темата Гърция не са забравени", казва дилър.

Даденият на радикалната левица мандат също не се погрижи за успокоение. Алексис Ципрас, лидер на партията, заяви, че споразуменията на страната му с международните кредитори не са валидни. „В момента Гърция е страна на зомбитата“, каза Рик Фиър, мениджър в Conifer Securities. Много трудно страната ще успее да изплати дълговете си, независимо дали остане в еврозоната, смята той.

Проблемите на Гърция бяха неутрализирани отчасти от добрите финансови резултати на германски компании. Началото дадоха чаканите с нетърпение данни на  Commerzbank. Втората по големина банка във федералната република спази изискванията на банковия надзор EBA и дори е набавила допълнителен резерв от 1,1 млрд. евро. Акциите скочиха с 2,7 на сто, а в края на сесията поскъпването бе от 1,6 на сто до 1,55 евро за брой.

Deutsche Bank трябваше да се задоволи със загуба. Резултатът бе натоварен преди всичко от новите искания за капитала към южноевропейските банки на испанското правителство. Акциите на банковия пионер паднаха с 1,1 на сто. Концернът Henkel представи убедителни данни, преди всичко заради добрите продажби на лепила. Главният изпълнителен директор на компанията Каспер Рорстед обяви, че целта пред концерна е годишен оперативен марж от 14 на сто. Акциите първоначално не бяха търсени, но към края на сесията поскъпнаха с 1,2 на сто. Още по-добър бизнес отчита друг голям германски концерн от химическата промишленост – Bayer. Акциите му приключиха сесията с ръст от 2,4 на сто. Причината е статия на FTD за възможно излизане на компанията от бизнеса с лекарства за диабет. Акциите на енергийния гигант E.ON бяха убедителни само за кратко. След начална печалба книжата потеглиха надолу и приключиха сесията със спад от 1,4 на сто до 15,42 евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:45 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още