fallback

Барозу призова за мерки за растеж в ЕС

Ако страните членки искат да ускорят растежа, те разполагат с инструменти, които могат да използват, коментира председателят на ЕК

11:20 | 09.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу призова европейските лидери до края на юни да приемат мерки за стимулиране на растежа, съобщава Financial Times.

Той все пак признава, че силно задлъжнелите правителства от еврозоната ще трябва да свият бюджетните си дефицити.

Барозу направи своя коментар след изборите във Франция и Гърция, на които гласоподавателите решително отхвърлиха идеята за бюджетни икономии.

Председателят на ЕК поиска от европейските лидери да увеличат бюджета на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) с 10 млрд. евро. Подобна стъпка би позволила на банката да разшири кредитирането за малкия и средния бизнес, коментира Барозу.

Той поиска да бъде одобрено и предложението на Комисията за издаване на общи европейски облигации за финансиране на инфраструктурни проекти.

Европейските лидери са склонни да подкрепят подобни идеи, въпреки че все още обсъждат конкретните детайли по предложенията.

„Ако страните членки искат да ускорят растежа, те разполагат с инструменти, които могат да използват“, казва Барозу. Никоя от идеите не е нова, признават представители на Комисията.

Мерките могат да бъдат включени в обсъждания „пакт за растеж“, който трябва да допълни инициирания от Германия „фискален пакт“, договорен по-рано тази година.

Идеята ще бъде обсъдена на неформална среща на лидерите на ЕС на 23 май.

Берлин, който в миналото се противопоставяше на подобни инициативи, сега изглежда по-склонен да даде благословията си, коментират анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още