fallback

Политическият хаос в Гърция срина борсите в Европа

Акциите на гръцките банки отбелязаха силен спад след неуспеха на "Нова демокрация" да сформира правителство

19:36 | 08.05.12 г.

Със силни спадове на индексите на основните европейски пазари приключи днешната борсова сесия, след като дясноцентристката гръцка партия “Нова демокрация” не успя да сформира коалиционно правителство и президентът на страната Каролос Папуляс връчи мандат на втората в парламента крайнолява партия СИРИЗА.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 1,7% до 250 пункта. Индексът е изтрил 8 на сто от 16 март, когато достигна най-високото си ниво за годината.

Въпреки това от началото на 2012 г. досега индексът се е повишил с 2,5% спрямо същия период на миналата година.

В Германия DAX 30 се понижи с 1,90% до 6 445 пункта, във Великобритания FTSE 100 регистрира спад от 1,78% до 5 555 пункта, а във Франция CAC40 отписа 2,78% до 3 125 пункта при слаба активност на инвеститорите заради почивния ден по повод края на военните действия през Втората световна война.

Днес лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас предупреди, че шанс за съставянето на коалиция ще има само ако проевропейски настроените партии се откажат от подкрепата за ръководените от европейските власти и Международния валутен фонд (МВФ) спасителни програми, предаде Bloomberg.

Ципрас допълни, че очаква лидерите на “Нова демокрация” Андонис Самарас и на ПАСОК Евангелос Венизелос да оттеглят писмените си ангажименти за прилагането на мерките за икономии, които изпратиха в Брюксел преди няколко месеца.

“Двете партии вече нямат мнозинство в парламента, за да гласуват за мерки, които ограбват страната”, коментира Ципрас.

Днес лидерът на крайнолявата партия заяви още, че гръцките банки трябва да бъдат поставени под държавен контрол и призова международна комисия да разследва дали дългът на страната е законно натрупан.

Банковият сектор беше най-губещият в днешната борсова сесия. Акциите на National Bank of Greece поевтиняха с над 8 процента, на Alpha Bank – с 14%, а на EFG Eurobank Ergasias – с 10%.

Сред губещите се наредиха още позициите на BNP Paribas, Banca Monte dei Paschi di Siena, Commerzbank, Bankia и други.

Още една лоша новина попари инвеститорите днес. Испания отстъпи от позицията си да не харчи държавни пари за рекапитализацията на банките в страната.

Правителството в Мадрид подготвя подсилването на Bankia, като засега не е обявило колко пари смята да налее във финансовата институция, както и в банковия сектор като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:54 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още