fallback

Алексис Ципрас: Гръцките гаранции за спасителния пакет са недействителни

Финансовата помощ по-скоро ни води към фалит, отколкото към избягването му, убеден е лидерът на гръцката Коалиция на радикалните леви сили

18:08 | 08.05.12 г. 21
Автор - снимка
Редактор

Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Лидерът на гръцката Коалиция на радикалните леви сили СИРИЗА Алексис Ципрас, който днес получи мандат за сформиране на правителство в страната, след като оглавяваната от него политическа сила приключи на второ място в парламентарните избори в неделя, заяви, че гръцките банки трябва да бъдат поставени под държавен контрол и призова международна комисия да разследва дали дългът на страната е законно натрупан, съобщи Ройтерс.

„Народното решение отсъди ясно, че споразумението за спасителната помощ е недействително“, каза също Ципрас.

Повечето анализатори са склонни да смятат, че Ципрас няма да успее да състави кабинет, което увеличава перспективата за нови избори.

Гръцките гласоподаватели свалиха доверието си от основните партии в страната – дясноцентристката Нова демокрация и лявоцентристката ПАСОК, разгневени от мерките на строги бюджетни икономии, които предотвратяват фалита на затъналата във финансови проблеми държава, но доведоха безработицата до най-високо ниво от десетилетия при продължителна рецесия.

Ако политическите лидери се провалят в опитите си за сформиране на коалиционно правителство, страната ще бъде изправена пред нови избори през следващия месец, а това ще увеличи несигурността.

„Страната се насочва с пълна газ към катастрофа“, пише днес гръцкият ежедневник Kathimerini. „Ако до няколко дни не бъде сформирано правителство на националното спасение, новите избори ще бъдат неизбежни“, добавят от изданието.

Вчера лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас върна връчения му мандат за съставяне на правителство на президента Каролос Папуляс.

37-годишният Ципрас, който смята, че международната финансова помощ по-скоро води страната към фалит, отколкото към избягването му, ще се опита да сглоби кабинет от малки партии от лявото политическо пространство.

„Искаме да съставим правителство на левите сили в опит да избегнем финансовата помощ, която ни води към фалит“, твърди най-младият политически лидер в страната, след като вчера отхвърли предложение за сътрудничество, отправено му от Самарас. „Нямаме намерение да вкарваме през прозореца онова, което гръцкият народ изхвърли през вратата“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още