fallback

Защо излизането на Гърция от еврозоната може да е положително

Според някои анализатори това ще направи валутния съюз по-стабилен в дългосрочен план, но според други ще усили натиска върху останалите периферни държави

13:11 | 08.05.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Гърция потъна в хаос след парламентарните избори, на които гласоподавателите пренебрегнаха двете основни управляващи до момента партии за сметка на политическите сили от двата края на спектъра, излагайки на риск както международната спасителна помощ, за страната, така и оцеляването на еврото.

На пръв поглед мнозина трудно биха приели това като сигнал за купуване на общата валута. Мнозина инвеститори обаче правят точно това, смятайки, че Гърция ще бъде принудена да напусне валутния съюз, което ще направи еврото по-силно в дългосрочен план, съобщи CNBC.

“Вероятно само онези, които могат да издържат на условията, наложени за запазване на положението, ще останат в еврозоната“, заяви Джим О'Нийл, председател на борда на директорите на Goldman Sachs Asset Management.

„На базата на схващането, че това ще бъдат държавите с най-голямо влияние, при това определено групирани около Германия, може би пазарите са прави да пренебрегват част от настоящите опасения за броя на по-малките държави и да са равнодушни към това дали те ще останат в съюза или не. Следвайки тази линия на разсъждения, след като общата тежест на Гърция и Португалия в икономиката на еврозоната е по-малко от 5%, напускането им може да не се окаже особен проблем“, добави той.

Според президента на ClientFirst Strategy Мич Голдбърг в дългосрочен план излизането на Гърция ще даде превес на биковете.

„Германия ще подкрепи Гърция, за да направи прехода колкото се може по-гладък. Най-добрият начин за заздравяване на веригата е да се отстрани най-слабото звено“, смята той.

Заедно с тройката международни кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка Гърция разработва спасителен финансов пакет, чието отпускане зависи от реализирането на мерките за строги икономии, които трябва да доведат до бюджетни икономии в размер на 7% от брутния вътрешен продукт на страната за всяка от следващите 2 години.

Резултатът от изборите в Гърция показва, че ще бъде много трудно да се сформира жизнеспособна коалиция и да бъдат осъществени изискваните мерки“, смята икономистът в Citigroup Гийом Менюе.

Той смята, че вероятността Гърция да напусне еврозоната се е повишила до 75% след изборните резултати при 50% преди това, а ако „тройката“ блокира предстоящите траншове от помощта, докато чака сформирането на коалиция, гръцкият банков сектор „ще изпита недостиг на ликвидност“. „Вследствие на това очакваме Гърция да бъде принудена да напусне еврозоната“, добави Менюе.

Без съмнение мнозина трейдъри отбелязаха наваксването на част от загубите от страна на еврото след осребряването на „мечата“ прогноза на хедж фондове, които предварително бяха увеличили залозите си за масово очаквания спад в стойността на валутата след изборите.

Други обаче са много предпазливи за търговията с евро в дългосрочен план, като се позовават на по-широкото отражение от напускането на която и да било държава от еврозоната, без значение от нейната големина, върху останалите слаби членки на валутния съюз.

„Ако Гърция напусне, натискът върху Португалия и останалите от периферията вероятно ще нарасне, а няма да изчезне“, пише Марк Чандлър, ръководител на отдела за световни валутни стратегии в Brown Brothers Harriman, в бележка до клиенти.

„Ако Гърция напусне валутния съюз, някои очакват подем на еврото. Ние сме по-скептично настроени“, добавя той. Каква е вашата позиция за бъдещето на еврозоната? Ще устои ли тя на ударите на пазарите или ще се разпадне и ще остане само в учебниците по политика и икономика?

Изпратете ни вашата позиция и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:19 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още