fallback

Шойбле подкрепя увеличаването на германските заплати

Ще е нормално, ако за момента заплатите в Германия се повишават по-бързо, отколкото в останалите европейски страни, коментира германският финансов министър

17:51 | 07.05.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският финансов министър Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Германският финансов министър Волфганг Шойбле подкрепи увеличаването на заплатите в страната, предлагайки примирие на критиците, според които слабото потребление в Германия изостря дълговата криза в еврозоната, пише Financial Times.

„Европа и Г-20 разчитат на нас да останем двигател на растежа“, казва Шойбле в интервю за германското списание Focus.

„Трябва да сме нащрек и трябва да работим за подобряване на нашата конкурентоспособност, макар и не толкова, колкото страните с дългови проблеми“, казва той, визирайки извършените в Германия структурни реформи.

„Ще е нормално, ако за момента заплатите в Германия се повишават по-бързо, отколкото в останалите европейски страни. Това ще помогне за ограничаването на дисбалансите на континента“, допълва той.

Много търговски партньори на Берлин се надяват, че нарастването на германските заплати ще съживи анемичното потребление в най-голямата европейска икономика.

Това от своя страна би могло да помогне на по-слабите страни от еврозоната да увеличат износа си и да възстановят публичните си финанси.

Германските инженери заплашват със стачка, ако заплатите им не бъдат повишени с 6,5%. Работодателите обаче са склонни да увеличат заплатите в сектора с едва 3% за срок от 14 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още