fallback

"Нова демокрация" печели изборите в Гърция при силно разпръснат вот*

Коалиция между дясноцентристката партия и ПАСОК обаче най-вероятно няма да събере мнозинство в парламента

10:19 | 07.05.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Гърция е изправена пред политически вълнения след неубедителните резултати от вчерашните избори, пише FT. Двете най-големи и проевропейски настроени партии се сблъскаха със сериозен отлив на гласове.

Според официалните прогнози дясноцентристката Нова демокрация и Общогръцкото социалистическо движение (ПАСОК) не печалят достатъчно места в парламента, така че да формират мнозинство, което означава, че в следващите няколко месеца в Гърция може да има нови избори.

Въпреки че фалитът на Гърция вече не заплашва Европа, неуспехът на двете партии да съберат достатъчно подкрепа повдига въпроса за готовността на гръцките избиратели да продължат да подкрепят програмите за икономии, приети от старата власт като условие за получаване на спасителна помощ.

При преброени над 98% от гласовете Нова демокрация печели изборите с почти 19% и 108 места в парламента. Крайнолявата СИРИЗА е втора с 16,8% от гласовете и 52 места в парламента, а ПАСОК е трета с 13,2% и 41 места.

Крайнодясната партия Златна зора, в която има и неонацистки членове, за първи път влиза в гръцкия парламент, показват още предварителните резултати преди пълното преброяване на гласовете.

Окончателните резултати от преброяването на гласовете се очаква да бъдат готови късно днес.

Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос призова да бъде сформирано правителство на националното единство, което да продължи с реформите.

Лидерът на Нова демокрация Антонис Самарас каза, че ще подкрепи това предложение. Очаква се той да получи мандат за сформирането на коалиция късно днес, след като бъдат преброени всички гласове.

Силните резултати на малките гръцки партии, които се противопоставят на програмата за икономии и дори членството в еврозоната, илюстрират нежеланието на гръцкото население да подкрепи реформите.

Същевременно Международният валутен фонд (МВФ) намекна за отлагане на редовното тримесечно изплащане на част от помощта за Гърция. Фондът съобщи, че не би искал това да се случи, но може и да се стигне дотам, ако Гърция не продължи да изпълнява договорените с кредиторите реформи.

* Актуализирано с последните резултати от преброяването на гласовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:39 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още