fallback

Борис Джонсън бе преизбран за кмет на Лондон

Консерваторът победи с 52% на 48% от гласовете своя опонент от Лейбъристката партия Кен Ливингстън

10:17 | 05.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Консерваторът Борис Джонсън бе преизбран за кмет на Лондон. Избирателната комисия обяви тази нощ окончателните резултати, според които за него са гласували 1 054 000 избиратели или 51,5 процента от гласовете.

Неговият опонент Кен Ливингстън, представител на опозиционната Лейбъристка партия и бивш столичен управник, е спечелил 992 000 гласа - 48,5 процента.

Победата на Джонсън донякъде е утеха за управляващите консерватори, които претърпяха тежко поражение на частичните избори за местни органи на властта в четвъртък.

Анализаторите обявиха, че Борис Джонсън е спечелил заради личните си качества, още повече, че на паралелните избори за Законодателен съвет на Лондон победиха лейбъристите.

Новият стар кмет е сочен като най-вероятен приемник на Дейвид Камерън като лидер на консерваторите.

В речта си като победител в кметството Джонсън не спомена отчайващото представяне на партията и се ограничи в благодарности за подкрепата на избирателите. От своя страна Ливингстън обяви, че това е най-тежката загуба в неговата 40-годишна политическа кариера и най-вероятно това са последните му избори. Още световни новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 10.09.22 г.
fallback