fallback

Норвежкият инвестиционен фонд разпродаде всички ирландски и португалски ДЦК

Предсказуемостта е важна за дългосрочния инвеститор, а еврозоната е изправена пред сериозни структурни и монетарни предизвикателства, коментира анализатор

18:27 | 04.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Норвежкият държавен инвестиционен фонд се освободи от всички ирландски и португалски ДЦК в портфейла си, след като отхвърли сделката за преструктурирането на гръцкия дълг и предупреди, че Европа е изправена пред сериозни предизвикателства, съобщава Bloomberg.

През първото тримесечие на годината държавният пенсионен фонд с активи за 610 млрд. долара (3,5 трлн. норвежки крони) е спечелил 7,1%, се казва в публикувано днес изявление на институцията.

За периода акциите са донесли на фонда възвръщаемост от 11%, докато инвестициите в активи с фиксирана доходност - 1,6%.

Фондът, който по-рано тази година гласува срещу сделката за преструктурирането на гръцкия дълг с мотива, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е третирана привилегировано в сравнение с останалите кредитори, обяви, че е понижил и експозициите си към Италия и Испания.

Това е част от по-широка стратегия за понижаване на инвестициите в Европа, се казва в изявлението. За сметка на европейските облигации фондът придоби ДЦК на развиващи се икономики като Бразилия, Мексико и Индия.

„Предсказуемостта е важна за дългосрочния инвеститор, а еврозоната е изправена пред сериозни структурни и монетарни предизвикателства“, казва Ингве Слингстад, изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management.

Фондът обяви, че преди преструктурирането в Гърция е държал гръцки облигации за 1,3 млрд. крони. Към края на март експозицията на фонда към италиански ДЦК е спаднала до 26,6 млрд. крони от 33 млрд. крони в края на 2011 г. За периода инвестициите в испански ДЦК са намалели до 15,6 млрд. крони от 18 млрд. крони.

„Не става въпрос само за тези 5 страни, а за ситуацията като цяло“, казва Слингстад. „Притеснени сме за еврозоната“, допълва той. „Много страни са изправени пред макроикономически предизвикателства.“

В края на март инвестициите на фонда в евроденоминирани ДЦК са намалели до 39% от общите инвестиции, спрямо 43% в края на миналата година.

„Пропорционално сме продали повече ДЦК от Южна Европа, отколкото от останалите страни“, допълва Слингстад. „Този процес стартира преди 2 години.“

В края на март фондът е държал 60,7% от активите си в акции, 39% - в облигации и 0,3% - в недвижимо имущество. В края на тримесечието фондът е държал най-много акции на Royal Dutch Shell Plc. При облигациите водят щатските ДЦК, следвани от тези на Великобритания и Франция.

Фондът планира да поддържа 60% от активите си в акции, 35% - в облигации и 5% - в недвижимо имущество.

Институцията инвестира на международните пазари, за да не предизвиква инфлация в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:35 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още