fallback

Европейските индекси се понижиха след обезкуражаващи данни за заетостта в САЩ

Корпоративните печалби бяха добри, но сезонът на отчетите е към своя край и инвеститорите се фокусират върху макроикономическите новини, коментира анализатор

19:12 | 02.05.12 г.

Повечето европейски индекси се понижиха в сряда, заличавайки печалбите от началото на сесията на фона на разочароващи данни за заетостта в САЩ и рекордна безработица в еврозоната, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се понижи с 0,38% до 257 пункта, след като по-рано през сесията достигна 260 пункта. Като цяло европейският банков сектор претърпя загуби. Изключение прави швейцарската инвестиционна банка UBS AG.

В следобедните часове европейските пазари се оттеглиха на червена територия, след като консултантската компания ADP Employer Services обяви, че през април наетите в частния сектор в САЩ са се увеличили със 119 хил. - резултат, по-нисък от очаквания. Данните на ADP са публикувани 2 дни преди доклада за заетостта на щатското министерство на икономиката.

Европейските пазари стартираха сесията на зелено, наваксвайки печалбите от вчерашната сесия в САЩ. Повечето европейски пазари бяха затворени на 1 май, когато индексите на Уолстрийт отбелязаха силен ръст след изненадващ скок на производствената активност в САЩ.

„Опасенията за Южна Европа и дълговата криза продължават да оказват натиск“, казва Матиас Гредмарк, стратег на SEB Private Banking.

„Корпоративните печалби в повечето случаи бяха добри, но сезонът на отчетите е към своя край и инвеститорите започват да се фокусират върху макроикономическите новини“, допълва той.

Публикувани днес данни разкриха, че през март сезонно претеглената безработица в еврозоната е нараснала до 10,9% от 10,8% през февруари.

Междувременно производствената активност в еврозоната през април се е понижила с по-бърз темп от очаквания – признак, че страховете за задълбочаване на рецесията може да се окажат оправдани.

Британският FTSE 100 се понижи с 0,93% до 5758 пункта след неубедително представяне на компании от енергийния и банковия сектор.

Standard Chartered PLC изгуби близо 4% след публикуването на тримесечния си отчет, Barclays PLC се раздели с над 5,5%, докато Lloyds Banking Group PLC над 4,5%.

Акциите на BP PLC и Royal Dutch Shell PLC също се понижиха.

В Германия DAX 30 изгуби 0,75% до 6711 пункта, повлиян негативно от слабото представяне на Deutsche Bank AG.

Във Франция Credit Agricole SA се раздели с близо 3%, докато BNP Paribas SA с 1%.

Все пак CAC-40 в Париж приключи сесията с печалба от 0,42% до 3226 пункта.

Акциите на швейцарската UBS нараснаха с над 3,6%, след като компанията обяви 54% спад на печалбата си за първото тримесечие поради отчетена счетоводна загуба по собствения си дълг. Банката съобщи за повишен инвеститорски интерес към фондовете й за управление на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:54 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още