fallback

Унгария получи 1 млрд. евро от Китай

Унгарският министър на икономиката е подписал споразумението за заема днес в Будапеща

18:55 | 01.05.12 г.

 

Силно задлъжнялата Унгария получи от Китай кредит в размер на 1 млрд. евро (1,3 млрд. долара), съобщи по време на посещението си в Будапеща китайският вицепремиер Ли Къцян, цитиран от ДПА.

Споразумението е било подписано от унгарския министър на икономиката Дьорд Матолчи и представители на Китайската банка за развитие, съобщи БТА.

Очаква се в скоро време Унгария да започне преговори за кредит с Международния валутен фонд (МВФ).

Преговорите бяха отлагани на няколко пъти заради опасенията на МВФ, породени от политиката на правителството на премиера на Унгария Виктор Орбан. По негово настояване беше приет и законът за централната банка, който според фонда вреди на привличането на капитали в страната.

Заради закона европейските власти решиха да бъдат замразени близо 500 млрд. евро от кохезионните фондове за Унгария от 1 януари 2013 г.

Наскоро обаче Европейската комисия съобщи, че е доволна от реакцията на Унгария, а МВФ обяви готовността си да започне преговорите за новия заем с Будапеща.

Според председателя на икономическата комисия на унгарския парламент Антал Роган кредитът няма да надхвърля 20 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:29 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още