fallback

Арнаб Дас: Още терзания чакат Испания

Балансът на страната е прекалено раздут, за да успее тя да разреши проблемите си само с орязване на разходите, убеден е експертът

23:12 | 27.04.12 г. 5

Кредитният рейтинг на Испания ще продължи да бъде понижаван от международните рейтингови агенции, тъй като балансът на страната е прекалено раздут, за да успее да разреши проблемите си само с орязване на разходите, заяви управляващият директор на Roubini Global Economics Арнаб Дас, цитиран от CNBC.

“S&P и останалите агенции ще продължат да понижават рейтинга на Испания. Балансът ѝ е толкова раздут, че това представлява сериозен проблем, а структурните реформи и бюджетните корекции са ключови“, посочи Дас.

Вчера Standard & Poor’s понижи кредитния рейтинг на Испания до ВВВ+, позовавайки се на понижаване на вероятността страната да успее да постигне целта за бюджетния си дефицит.

Според Дас засилващата се политическа реторика от страна на европейските лидери подобно на схващането, че само мерките на строги икономии задушават икономическото представяне на региона, са просто „евтини приказки“.

„Тази идея за „споразумение за ръст“ набира популярност, но е просто евтина приказка. Само да се каже, че ще го постигнете, не е достатъчно. Никой няма смислен отговор. Единственият начин да се постигне ръст е да се увеличи нивото на ливъридж в публичния сектор, докато се повишава нивото на деливъридж в банковата система“, смята той.

Експертът отбеляза, че страните от ядрото на еврозоната трябва да увеличат разходите си, така че държавите от периферията да могат да изнасят за тях, но е песимист за състоянието на Испания в дългосрочен план.

„Определена част от случващото се бе калкулирана от пазара след еуфорията от последния етап на програмата за дългосрочно рефинансиране и обстановката за търговия през последните няколко седмици бе тежка, но натискът върху Испания и Италия ще се запази“, убеден е Дас.

Той добави, че в определен момент Европейската централна банка ще трябва да проведе още един етап от операцията си по дългосрочно рефинансиране, чрез която вече на два пъти – през декември и февруари – осигури 3-годишни кредити за банките от еврозоната при изключително ниската лихва от 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:42 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още