fallback

Солидни корпоративни печалби подкрепиха европейските индекси

Все още има проблеми около мерките за бюджетни икономии и дълговите нива, но пазарът няма да се понижи чувствително под тези нива, коментира анализатори

19:20 | 25.04.12 г.

В сряда, европейските индекси приключиха втора поредна сесия на зелена територия, след публикуваните солидни печалби на европейски банки и изненадващо добрите резултати на Apple Inc., съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се повиши с 1,02% до 257 пункта, след силен старт на Уолстрийт. Щатските пазари пренебрегнаха данните за по-слаби от очакваното поръчки на стоки за дълготрайна употреба.

„Все още има проблеми около мерките за бюджетни икономии и дълговите нива, но според мен пазарът няма да се понижи чувствително под тези нива“, казва Колин Маклийн, изпълнителен директор на SVM Asset Management.

„Балансите на компаниите изглеждат добре и определено по-добре от тези на правителствата“, допълва той.

„Фондовите мениджъри имат доста свободен кеш и тъй като повечето акции продължават да се покачват, инвеститорите осъзнават, че изпускат възможности за печалба“.

Банките бяха сред основните печеливши в Европа. В Испания, акциите на BBVA се повишиха с над 2%, след като банката отчете слаб спад на печалбата си за първото тримесечие, но все пак резултатите изненадаха приятно анализаторите. В допълнение банката обяви, че е изпълнила новите европейски изисквания за капиталова адекватност.

Акциите на Bankinter SA нараснаха с над 6,5% след публикуването на позитивни резултати, докато Banco Santander SA спечели над 2%.

Доходността по 10-годишните испански ДЦК се понижи с 4 базисни пункта до 5,81%. Въпреки успокояването на испанския облигационен пазар, страната все още не се е разминала с финансовите неприятности, казва Маклийн.

„Все още очаквам Испания да преструктурира дълга си“, казва той. „За момента обаче, пазарите са фокусирани върху перспективата за ново вливане на ликвидност и възстановяването на растежа на Европа. Това кара инвеститорите да се ориентират към акции.“

Инвеститорите очакват и резултата от двудневната среща на Федералния резерв (Фед) в САЩ и пресконференцията на председателя на централната банка Бен Бернанке. Очакванията са че основната лихва в САЩ ще остане на рекордно ниски нива.

Във Франция банките помогнаха на CAC 40 да приключи сесията с ръст от 2,02% на 3233 пункта. Акциите на Société Générale нараснаха с над 6%, докато тези на BNP Paribas SA и Credit Agricole SA с близо 6%.

В Лондон FTSE 100 се повиши с 0,16% до 5719 пункта, след като пазарът беше разколебан от новината, че през първото тримесечие на годината британската икономика е изпаднала в рецесия.

Все пак Barclays PLC и Lloyds Banking Group PLC приключиха сесията с печалби.

В Германия акциите на Deutsche Bank AG също се повишиха, подкрепяйки DAX 30, който отбеляза ръст от 1,73% до 6705 пункта.

Акциите на индустриалния конгломерат Siemens AG се понижиха, след като компанията отчете спад на печалбата тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:48 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още