fallback

ОИСР: ЕС трябва да отпуска напълно финансовата помощ за развиващите се страни

Водещите държави използват като извинение финансовата криза, за да не изпълнят поетите ангажименти по програмите за развитие

13:04 | 25.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз трябва да отпуска в пълен размер финансовата помощ за развиващите се страни въпреки икономическата криза, се посочва в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, посветен на изпълнението на ангажиментите на водещите държави в подпомагането на по-бедните икономики и цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Много държави-членки на организацията разглеждат възможността за понижаване на разходните пера в своите бюджети заради финансовата криза. Европейският съвет трябва сега да определи начина, по който ЕС да успее да постигне целите за отпускането до 2015 г. на 0,7% от брутния вътрешен продукт на 27-те държави-членки на съюза като помощ за нуждите на развитието“, пише в доклада.

По данни на ОИСР ЕС „не постигна и поставената по-рано задача“ - да отпусне през 2010 г. помощ на развиващите се икономики на стойност 0,56% от общия си БВП. „Бяха предоставени едва 0,44% от БВП и съществуват сериозни опасения, че ЕС няма да успее да изпълни поетите от него ангажименти“, подчертават авторите на документа.

През 2010 г. средствата, отпуснати от държавите-членки на ЕС за програми за развитие, са били 69,7 млрд. евро, а през 2011 г. са достигнали 73,6 млрд. евро.

От ОИСР отчитат също, че темпото на увеличаване на размера на отпусканата помощ е твърде бавно. В тази връзка от организацията смятат, че властите в европейските държави трябва „да премахнат административните и бюджетните препятствия“, до провеждат вътрешната си политика в съответствие с международните програми за развитие, в които участват, и „да съгласуват помежду си обща стратегия“ за финансово подпомагане.

„Всяка страна от ЕС трябва да направи отстъпки, за да успее съюзът да реализира потенциала си“, изтъкна Брайън Атууд, председател ан комисията за отпускане на помощи за програми за развитие към ОИСР.

Държавите с най-големи вноски в ОИСР са САЩ, Германия, Великобритания, Франция и Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:12 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още