fallback

Италия емитира ДЦК при повишена доходност, но далеч от върховите нива от 2011 г.

Доходността по испанските съкровищни бонове почти се удвои на аукцион, но при стабилно презаписване

15:56 | 24.04.12 г.

Италия емитира днес облигации с нулев купон на стойност 3,44 млрд. евро, но доходността по тях нарасна с над един процентен пункт спрямо предходния аукцион на ценни книжа от същия тип, съобщи Ройтерс.

Набраните средства са в горния край на целевия диапазон от 3,5 млрд. евро за двугодишните книжа с фиксирана лихва и обвързани с инфлацията.

Доходността по тях достигна 3,36% годишно при 2,35% преди месец, отразявайки нарастващото напрежение около финансите на страните от периферията на еврозоната, както и ангажимента на държавите от нейното ядро за придържане към бюджетните мерки на строги икономии. Тя обаче все още е далеч от върховите нива от 7,8% годишно по облигации с нулев купон, достигнати в разгара на кризата през ноември.

Италия набара и 943 млн. евро от 2 типа обвързани с инфлацията облигации от предходни аукциони с матуритет през 2017 и 2019 г. За книжата с матуритет през септември 2019 г. доходността достигна 4,32% при 3,06% на аукциона преди месец, докато за продаваните последно през май 2010 г. книжа с матуритет през септември 2017 г. тя достигна 3,88%.

На вторичния пазар пък спредът между доходността по 10-годишните еталонни италиански облигации и германския им аналог отново се разшири до над 400 базисни пункта, след като се бе свил до 280 базисни пункта през март.

В четвъртък италианското министерство на финансите ще предложи 6-месечни съкровищни бонове на обща стойност 8,25 млрд. евро, а в петък ще се опита да набере 6,25 млрд. евро от държавни облигации, включително такива с 5-годишен и 10-годишен срок на погасяване.

До момента страната е набрала около 38% от необходимия ѝ заемен капитал за годината, оценяван на 215 млрд. евро. През май и юни тя няма да посреща изтичащи падежи по средносрочни и дългосрочни държавни ценни книжа, което ѝ оставя възможност за лавиране в период на нарастващо напрежение на пазарите.

Също днес Испания емитира съкровищни бонове на стойност над 1,9 млрд. евро, с което почти достигна горния край на предварително определения диапазон от 2 млрд. евро, но при почти удвоена доходност спрямо предходния аукцион на книжа с аналогични срокове на погасяване, проведен през март, докато правителството се опитва да убеди пазарите, че е в състояние да контролира държавните финанси.

От 3-месечни бонове бяха набрани 725 млн. евро, като доходността нарасна до 0,63% годишно от 0,38% на аукциона през март. Презаписването обаче бе 7,6 пъти при 3,5 пъти преди месец.

Срещу 6-месечни съкровищни бонове бяха получени 1,2 млрд. евро при доходност от 1,58% годишно, докато на  аукциона през март тя бе 0,84%. Презаписването обаче се сви до 3,3 пъти спрямо 5,6 пъти през март.

Разходите по обслужването на испанския дълг скочиха рязко през миналия месец, след като Европейската централна банка прекрати вливането на ликвидност чрез дългосрочната си операция на рефинансиране и програмата си за изкупуване на държавни облигации, а инвеститорите започнаха да се притесняват за стабилността на четвъртата по големина икономика в еврозоната.

През последните седмици доходността по еталонните 10-годишни испански облигации надхвърли 6% годишно.

Представители на испанското правителство многократно заявяваха, че страната няма да прибягва до спасителен финансов пакет от еврозоната, но икономисти, анкетирани от Ройтерс, не виждат повече от 25% шанс това наистина да се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:51 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още