fallback

Гръцкият бюджетен дефицит се е свил до 9,1% през 2011 г.

През 2012 г. той може да падне до 6,7%, но според икономисти страната няма да се възстанови докато не излезе от еврозоната

10:55 | 24.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Гръцкият финансов министър Филипос Сахинидис. Снимка: Ройтерс

Бюджетният дефицит на Гърция е намалял до 9,1% през 2011 г. от БВП, показват данни на Евростат, цитирани от Ройтерс.

За сравнение през 2010 г. дупката в хазната на южната ни съседка беше 10,3%.

Първичното салдо на бюджета на страната (преди плащанията по дълга) регистрира излишък, което е ключов фактор за стабилизирането на дълга.

Строгите мерки за съкращаване на бюджетните разходи на Гърция са помогнали на страната да намали бюджетния си дефицит, посочи финансовият министър Филипос Сахинидис.

„Необходимостта от продължаване на фискалната консолидация и връщането на публичните финанси към устойчива орбита ще очертае курса на страната през следващите години“, коментира още Сахинидис.

Икономистът Платон Монокрусос от EFG Eurobank коментира, че като се имат предвид данните за дефицита от първото тримесечие, вероятно Гърция ще успее да постигне целта за свиване на дупката в хазната до 6,7% тази година.

Очакват се обаче допълнителни съкращения на публичните разходи в размер на 5,5% от БВП (около 11 млрд. евро), които ще трябва да бъдат на правени от следващото правителство.

Продължава обаче да се увеличава безработицата в южната ни съседка. През януари 1,08 млн. души са били без работа, което е пореден рекорд.

Междувременно Ханс-Вернер Зин, президент на икономическия институт Ifo, стана поредният икономист, който прогнозира, че икономиката на Гърция няма да се възстанови докато страната е в еврозоната.

„Аз лично смятам, че няма никакъв шанс гръцката икономика да стане отново конкурентоспособна, докато страната е в еврозоната“, коментира Зин. По думите му оставането на страната в европейския валутен съюз гарантира повишаването на безработицата.

Според него най-добре е средствата, които Международният валутен фонд (МВФ) и европейските власти отпуснаха на Атина, да се използват за излизането на страната от еврозоната.

Според Зин не е възможно и намаляването на цените и заплатите в другите южноевропейски държави до степента, която политиците препоръчват. „Политиката не е в състояние да преодолее законите на икономиката“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още