fallback

Коя ще бъде следващата страна от еврозоната, изоставила бюджетните си цели?

Анализатори сочат Франция - ако Оланд стане президент, Холандия - заради високия дълг и Ирландия - под натиска икономиите

13:20 | 20.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор

През тази седмица Италия отложи с една година постигането на балансиран бюджет около месец, след като Испания постигна споразумение с ЕС за повишаване на целта за бюджетния си дефицит през годината. Едва ли те ще останат последните европейски държави, които ще променят бюджетните си цели през тази година, след като дълговата криза в еврозоната не отминава, се посочва в коментар на CNBC.

Вероятно Франция ще бъде следващата, която ще промени бюджетната си рамка, особено ако представителят на Социалистическата партия Франсоа Оланд се настани в Елисейския дворец през май, смятат анализатори.

„Винаги е практично да кажеш: Вижте в колко лошо състояние ни оставят държавата, когато те изберат“, заяви Джеръми Стреч, ръководител на отдела за валутни стратегии в CIBC.

Смята се, че и Холандия може да пристъпи към промени в бюджетните си цели, след като анализатор в международната рейтингова агенция Fitch предупреди за евентуални рискове за рейтинга ѝ заради високото ниво на държавния дълг и за потенциално обезценяване в сектора на недвижимите имоти.

„В Холандия от гледна точка на пазара на недвижими имоти е налице по-скоро англосаксонската тенденция и сега тя рискува имотен балон“, твърди Стреч. „Всичко това показва, че проблемите се приближават все повече до ядрото и навлизат в Германия“, добави той.

Действията на Испания и Италия предполагат, че европейските власти може и да не са в състояние да наложат строги бюджетни цели на онези държави от периферията на еврозоната, които изпаднаха в най-тежко финансово състояние през последните години.

Португалия, Ирландия и Гърция, чиито спасителни финансови пакети отнеха месеци на мъчителни преговори, докато бъдат съгласувани, може би също ще успеят да оправдаят промяната на бюджетните си цели след липсата на последици за по-големите икономики.

Ирландия вероятно ще бъде следващата държава от периферията на еврозоната, която ще промени бюджетните си цели, докато се мъчи с прилагането на тежки мерки за строги икономии, смята Мегън Грийн, главен икономист за Западна Европа в Roubini Global Economics.

Грийн е убедена, че тройката международни кредитори на Ирландия в лицето на Международния валутен фонд, Европейския съюз и Европейската централна банка ще поиска допълнителни мерки за икономии, за да бъдат постигнати предварително прогнозираните бюджетни показатели.

Според нея на Ирландия ще се наложи да поиска втори спасителен финансов пакет. „Извън държавите, които вече промениха прогнозите си, Ирландия е тази, която ще се изправи пред същия проблем“, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:38 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още