fallback

Европейските индекси се понижиха след песимистични данни от САЩ и Испания

Повечето индекси стартираха сесията на зелена територия, но понесоха загуби, след като доходността по испанските ДЦК се повиши

19:43 | 19.04.12 г.

Европейски индекси се понижиха в четвъртък, след песимистични данни от САЩ и Испания, както и слухове, в последствие опровергани, че Fitch Ratings може да понижи рейтинга на Франция.

Stoxx Europe 600 изгуби 0,47% до 257 пункта, след силно волатилна сесия, съобщава MarketWatch.

Повечето индекси стартираха сесията на зелена територия, но понесоха загуби, след като доходността по испанските ДЦК се повиши.

Испания продаде 2-годишни и 10-годишни облигации за общо 2,54 млрд. евро при по-висока доходност, но и по-силно търсене в сравнение с предишните аукциони.

На вторичния пазар доходността по 10-годишните испански ДЦК се повиши с 6 базисни пункта до 5,91%.

„Това ще продължи докато някой в Европа не помогне на Испания. Аз се страхувам обаче, че в светлината на президентските избори във Франция, политическата воля може да не се окаже достатъчна. Ако нещата се проточат, може да стане твърде късно“, казва Предраг Дукич, трейдър на CM Capital Market в Мадрид.

В ранния следобед европейските индекси рязко се понижиха поради слухове, че Fitch ще понижи рейтинга на Франция. В последствие слуховете бяха опровергани.

„Историята около Франция беше само слух, но е показателна за това колко изнервени са пазарите. Разпродажбите са налице и при най-слабия негативен сигнал“.

Френският CAC 40 се понижи с 2.05% до 3174 пункта, повлиян от слабото представяне на банковия сектор. Société Générale SA изгуби над 5%, Credit Agricole SA над 4%, а BNP Paribas SA над 4,5%.

По-рано днес френското правителство продаде облигации за 7,97 млрд. евро – близо до горната граница на заложения рейндж от 8 млрд. евро.

Пазарите бяха повлияни негативно и от разочароващите данни за производствената активност в региона на Филаделфия през април. Индексът за бизнес активността на Федералния резерв (Фед) за региона се понижи до 8,5 от 12,5 през март -  резултат по-нисък от очакваните 10,8 пункта.

В отделен доклад щатското министерство на труда обяви, че новоподадените молби за помощи за безработни през изминалата седмица са достигнали 386 хил., надхвърляйки очакванията на анализаторите за 374 хил. 

Щатските индекси стартираха сесията на зелена територия, но в последствие се обагриха в червено.

„Създаването на нови работни места в САЩ е проблем“, казва Стивън Поуп, управляващ партньор в Spotlight ideas. „Ако настане лято и безработицата все още е около 8,3%, това ще повдигне сериозни въпроси около американската икономическа политика“.

В Германия  DAX 30 се раздели с 0,90% до 6671 пункта. Като цяло банковият сектор във Федералната република се представи слабо и акциите на Commerzbank AG се понижиха с над 2,5%.

Във Лондон  FTSE 100 изгуби 0,01% до 5745 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:53 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още