fallback

Берн ограничава достъпа на граждани от 8 членки на ЕС до трудовия си пазар

Рестрикциите се отнасят до гражданите на Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения и влизат в сила от 1 май

22:10 | 18.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Швейцария съобщи, че отново ще въведе временно разрешителен режим за достъп до пазара на труда на работници от осемте източноевропейски страни, които влязоха в Европейския съюз (ЕС) през 2004 г., пише онлайн изданието EurActiv.com.

От 1 май гражданите на Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения ще могат да работят в Швейцария само с разрешително за полагане на труд.

Властите в страната предстои да формулират предложенията си за изискванията към минималната заплата на наемани от тези държави чужденци, условията на труд и данъчното облагане.

Все още не е взето решение и докога ще действа мярката. Максималният срок е 31 май 2014 г. и след изтичането му Швейцария няма да може да налага ограничения на работниците от тези държави.

В изявление на правителството се посочва, че е необходимо да се проведе спешен дебат за предприемането на мерки на пазара на труда, включително и такива за улесняването на интеграцията на мигрантите в страната.

Кабинетът в Берн признава обаче, че имигрантите от Европейския съюз (ЕС) са имали положително въздействие върху потреблението и инвестициите в строителството в Швейцария.

Решението беше остро разкритикувано от Катрин Аштън, върховният представител на ЕС по външната сигурност и сигурност.

“Смятам, че тази мярка да бъде в нарушение на споразумението за свободно движение на хора. Споразумението не дава възможност за диференциране на гражданите на Европейския съюз. Тази мярка не е икономически оправдана от гледна точка на  ситуацията на трудовия пазар, нито на броя на гражданите на ЕС, които търсят препитание в Швейцария”, коментира Аштън.

Швейцария отвори трудовия си пазар за гражданите на 8-те държави, приети в ЕС през 2004 г., преди по-малко от година, припомни изданието. Сега обаче Берн е преосмислил решението си и иска да се възползва от предпазната клауза в споразумението за мобилността на хората в границите на общността.

Предпазната клауза позволява да се въведат едностранно квоти за гражданите на тези държави, ако броят на разрешенията за пребиваване за съответната година надхвърля с повече от 10% средния брой издадени разрешителни за работа в предишните три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:31 | 20.08.22 г.
fallback