fallback

Siemens вероятно ще понижи прогнозата си за печалбата

Индустриалният концерн продължава да се бори с бавните темпове на интеграция на вятърните паркове в открито море към електрическата мрежа

13:36 | 17.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Във вторник акциите на Siemens спадат на фона на приятелски настроения пазар след медийна публикация за предстоящо понижаване на прогнозите на компанията. Книжата на концерна понижават стойността си с 0,4% до 71,44 евро. Същевременно водещият германски индекс Dax расте с 0,5 на сто*.

Индустриалният концерн продължава да се бори с бавните темпове на интеграция на вятърните паркове в открито море към електрическата мрежа. През изтичащото в края на март тримесечие отново ще има и отписвания за стотици милиони, пише Financial Times Deutschland, позовавайки се на информация от корпоративните среди. Според публикацията загубите на най-голямата инженерингова група в Европа от този бизнес ще бъде съизмерима на тази от предходното тримесечие – в размер на 203 млн. евро.

Освен това Siemens ще понижи прогнозираната печалба в размер на 6 млрд. евро за финансовата година 2011/2012 (до 30-и септември). Тя трябва да бъде публикувана на 25-и април заедно с тримесечните резултати. Главният финансов директор Джо Кесер наскоро подчерта, че анализаторите очакват годишна печалба от около 5,2 млрд. евро. Въпреки това  той добави: „Докато няма нова наша прогноза, валидна е старата". Това изречение бе изказано в буквално същия смисъл и преди предупреждението за спад на печалбата за 2010 г.

В същото време концернът прави и персонални промени: Удо Нихаге, ръководител на подразделението за пренасочване на електрически мощности, си отива.

Siemens не коментира информацията директно. Все пак говорител на концерна признава, че компанията е била твърде оптимистично настроена за бизнеса с офшорни платформи. С така наречените HVDC платформи концернът е преминал на територията на нова, неразработена досега технология. Процесът на одобрение също е бил забавен, става ясно от коментара на концерна.

*Актуално към 12,00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:50 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още