fallback

Идеята, че Европа е едно хомогенно цяло, което върви към рецесия, не е вярна

Изборите в Германия през 2013 г. са повратен момент, който ще определи бъдещето на еврозоната, смята анализатор

23:04 | 12.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Проблемите на еврозоната отново са във фокуса през тази седмица, но инвеститорите трябва внимателно да разграничават по-успешните от по-малко успешните държави, пише CNBC.

Най-общо казано северните страни все още се представят по-добре от южните, като пазарите следят особено внимателно Испания и Италия.

”Идеята, че Европа е едно хомогенно цяло, което върви към рецесия не е вярна. Съществува голямо разделение вътре в нея”, посочва Брендън Браун, ръководител Анализи в Mitsubishi UFJ Securities International.

„Добрата новина за Стария континент е, че Германия, Швейцария и още една-две страни всъщност се справят доста добре”, казва той.

Германия се представя по-добре от по-голямата част от еврозоната откакто е започнала кризата, макар че растежът й се понижи през последните месеци.

Дания и Великобритания пък се възползват от статута си на относително сигурни убежища, смята Дан Морис, глобален стратег в JPM Asset Management.

Инфлацията е на път да доминира дневния ред в Европа през следващата година, след като централните банки, включително европейската и английската, предприеха експанзионистични монетарни политики.

Съществуват и опасения относно изборите във Франция (президентски) и Гърция (парламентарни) през следващия месец.

„Има много непредвидени последици от извънредните стимулиращи мерки на централните банки, с които трябва да се справяме – някои от тях са положителни, но други - не”, предупреждава Браун. Той предрича колапс на еврозоната след изборите в Германия през 2013 г.

„След изборите въпросът е дали Германия ще толерира инфлация? Ще приеме ли тя рекапитализиране на ЕЦБ при по-висока цена за данъкоплатците? Би ли напуснала ЕС?”, пита се анализаторът.

„Те няма да допуснат още пари да бъдат насочени към Гърция, ако тя затъне още. Ключовият политически проект са Франция и Германия, и той може да преодолее излизането от еврозоната на страни от периферията.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:43 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още