fallback

Основните европейски индекси заличиха част от загубите

Слабият резултат от аукциона на испански и италиански дълг възобнови опасенията за ситуацията в Европа

19:59 | 11.04.12 г.
Автор - снимка
Създател

Основните индекси на водещите европейски фондови борси отчетоха предимно възходяща тенденция днес в края на търговията, предаде Ройтерс. Изключение направи борсата в Цюрих.

В Лондон Fin.-Times добави 39,19 пункта до 5634,74 пункта, в Париж CAC-40 приключи сесията на 3237,69 пункта (+ 20,09 пункта), а във Франкфурт DAX добави 68,30 пункта до 6674,73 пункта. Единствено в Цюрих SMI загуби 1,61 пункта до 6059,82 пункта.

Въпреки успешната сесия днес обаче и дума не може да става въпрос за оздравяване на фондовите пазари, коментира анализатор. Ситуацията остава несигурна. Това бе потвърдено и от нервното начало на търговията, което бе предизвикано от няколко фактора.

Положително въздействие обаче имаха добрите корпоративни данни на американската алуминиева компания Alcoa. Компанията, която традиционно възвестява отчетния сезон в САЩ, отчита изненадваща печалба.

Въпреки това обаче добрите данни на щатския концерн представляваха само момента утеха предвид проблемите в Европа.

Отрицателно настроение на борсите донесе слабият резултат от аукциона на испански и италиански книжа по дълга. Рекордно високата доходност на десетгодишните облигации в Италия навя на инвеститорите спомени за кризата в Европа.

Анализаторът на Commerzbank Лутц Карповиц отдава слабостта на европейския облигационен пазар на пренасищането с ликвидност след операциите на Европейската централна банка.

„Със своите аукциони за тригодишни облигации ЕЦБ наложи на търговските банки в Испания и Италия да купуват масивно облигации от собствените си финансови министри. Сега, след като парите са изхарчени, не остава нищо друго, освен доходността да започне да се покачва“, пише анализаторът в свой коментар.

Пазарите обаче се поуспокоиха след аукциона за германски облигации. Германия набра 3,87 млрд. евро от 10-годишни държавни облигации при рекордно ниска доходност от 1,77% годишно, съобщи MarketWatch. Предлагането не бе реализирано напълно, като на вторичния пазар това доведе до ръст в доходността по облигациите от 8 базисни пункта до 1,71% годишно.

И еврото се представи добре. Общата валута се търгува за 1,3103 долара, което означава ръст от 0,2%. Вчера слабите резултати от Италия и Испания натиснаха еврото и то падна под 1,31 долара.

С блестящите си резултати в сряда BMW успя да очарова инвеститорите. След рекордни продажби през миналата година мюнхенци продължават да натискат педала на газта. Само през март концернът е продал повече коли отколкото за всеки един месец в историята си. Като цяло BMW е доставил 185 728 коли, което означава ръст от 12% спрямо предходния месец. Акциите на BMW се повишиха днес с 2,5% до 66,71 евро.

Volkswagen също изфабрикува рекордни данни за продажбите. Най-големият производител на автомобили в Европа през март за първи път е продал повече от половин милион превозни средства от марката Volkswagen. Привилегированите акции на Volkswagen отчитат ръст от три процента. Книжата на Daimler нарастват с 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:26 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още