fallback

Гърция ще проведе парламентарни избори на 6 май

Партиите, противопоставящи се на мерките за бюджетни икономии могат да получат силна подкрепа, сочат проучвания

17:36 | 11.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гърция ще проведе парламентарни избори на 6-ти май, обяви високопоставен представител на правителството в Атина, цитиран от BBC.

Изборите ще са първите след началото на дълговата криза, която доведе до драстични бюджетни икономии и ожесточени протести.

Според проучвания на общественото мнение партиите, противопоставящи се на мерките за бюджетни икономии могат да получат силна подкрепа.

Отиващият си служебен кабинет на премиера Лукас Пападимос е подкрепян от двете основни партии, доминиращи гръцкия политически живот от десетилетия – консервативната Нова Демокрация и социалистическата ПАСОК, която спечели изборите през 2009 г.

И двете партии вероятно ще загубят позиции за сметка на крайно леви и крайно десни политически формации, които печелят дивиденти от нарастващия обществен гняв, последвал орязването на заплатите и пенсиите в страната.

Бюджетните икономии бяха приети в замяна на финансовата помощ от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ).

Партньорите на Гърция в ЕС се страхуват, че договорените със служебното правителство мерки могат да се окажат застрашени, ако изборите бъдат спечелени от популистки партии.

В резултат на кризата, през изминалите 4 години гръцката икономика се сви с 16%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още