fallback

Испания затъва все повече в кризата

Мадрид ще понижи разходите си с нови 10 млрд. евро, но инвеститорите са песимисти

22:43 | 10.04.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Правителството на Мариано Рахой не успява да убеди инвеститорите в стабилността на финансовата система. Снимка: Ройтерс

В разгара на европейската финансова криза Испания все по-често попада на началните страници на специализираните медии. Правителството на изпадналата в дългова криза страната обявява един след друг нови планове за икономии, но нервността и притесненията продължават с неотслабваща сила да властват на финансовите пазари, пише в свой анализ DPA.

Четвъртата по големина икономика в еврозоната не успява да се освободи от призрака на евентуална международна спасителна операция. Държавният бюджет за 2012 г. все още не е приет от парламента, но той вече се оказа неактуален. Премиерът Мариано Рахой обяви след Великденските празници допълнителни спестявания. Консервативният министър-председател иска да намали разходите в образованието и здравеопазването с десет милиарда евро.

Бюджетът за 2012 г. вече предвиждаше най-големи икономии в съвременната история на страната. Чрез драстични съкращения в почти всички области и допълнителни данъчни приходи той трябва да заличи дупка от повече от 27 млрд. евро.

Инвеститорите обаче не са впечатлени и засега остават песимисти. Резултатът: печалбите от испанските държавни облигации се повишиха до най-високото си ниво от пика на кризата с външния дълг през ноември 2011 г. насам. С лихвените проценти в размер на 5,8% за десетгодишни облигации, те достигнаха равнище, което не може да бъде понесено в дългосрочен план от изпадналата в криза страна.

И обявяването на допълнителни икономии не донесе очакваната промяна. Рисковите премии за испанските държавни облигации също нараснаха във вторник с неотслабваща сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още