fallback

Испански министър предлага най-богатите да доплащат за здраве

Управляващите обаче отрекоха да готвят въвеждането на солидарна здравна вноска за най-заможните

18:04 | 09.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Испания трябва да обмисли как да накара най-заможните граждани на страната да си доплащат за общо здравно осигуряване, коментира днес икономическият министър Луис де Гиндос, цитиран от CNBC.

Това е още един опит на управляващите в Мадрид да си осигурят допълнителни източници на приходи, коментира изданието.

Управляващата партия обаче скоростно отрече, че ще бъдат предприети такива действия. В изявление беше посочено, че „длъжностното лице само е изразявало лично мнение“.

Де Гиндос коментира в радио интервю, че системата на солидарното плащане не е панацея за финансовите проблеми на Испания. Той обаче посочи, че властта трябва да обмисли идеята хора, които печелят повече от 100 хил. евро годишно, да доплащат за държавното здравеопазване, което се финансира с парите на данъкоплатците.

Според икономическия министър испанските региони, които с безотговорните си разходи са допринесли най-много за раздуването на бюджетния дефицит, дължат на медицински доставчици 15 млрд. евро и въвеждането на солидарна вноска ще подпомогне системата.

Политиката по здравеопазването в Испания всъщност се прилага от 17-те полуавтономни региони, а не от централното правителство. В Каталония например вече въведоха солидарно доплащане за лекарства по рецепта.

Хората в Испания, които печелят над 100 хил. евро годишно обаче, са твърде малко. Средната работна заплата в страната е около 20 хил. евро годишно и намалява, а безработицата е вече над 25% и продължава да расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:31 | 10.09.22 г.
fallback