fallback

Добрите данни за заетостта в САЩ изведоха европейските акции на печалба

Акциите губеха заради опасенията за нова рецесия в еврозоната и безпокойството относно способността на Испания да се справи с дълговото си бреме

19:12 | 05.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Стария континент заличиха известни загуби, за да затворят с повишения след новината, че молбите за помощи при безработица в САЩ през миналата седмица са паднали до най-ниското си ниво от 4 години, предава Ройтерс.

Трудовото министерство на страната съобщи, че исканията за обезщетения при безработица са се понижили с още 6 хил. до 357 хил. през миналата седмица, като нивото им остава на 4-годишен минимум, както и че продължават да намаляват трайно безработните в Щатите. Икономисти обаче очакваха исканията да спаднат поне до 355 хил.

Индексът на водещите компании на Стария континент - FTSEurofirst 300, се покачи с 0,2% до 1 053 пункта, след като по-рано през сесията се бе понижил заради подновените опасения за нова рецесия в еврозоната и безпокойството относно способността на Испания да се справи с дълговото си бреме след неуспешен аукцион за ДЦК. Доходността по 10-годишните облигации на Испания достигна 5,81%, което е най-високо ниво от 12 декември 2011 г.

Повиши се доходността и по италианските дългови книжа, заради което отново се разпалиха съмненията, че ефектът от действията на ЕЦБ избледнява.

Днес се проведе спокоен аукцион на френски дълг, но пазарните участници са все още напрегнати заради по-малко успешния аукцион на испански облигации от вчера.

Секторът на основните суровини поведе пазара (+2%) след окуражаващи данни от САЩ. Банковите акции се понижиха (-0,5%), водени от книжата на институциите с най-големи експозиции към дълг на периферните страни от еврозоната.

Британският FTSE 100 напредна с 0,4% до 5 727 пункта, след като по-рано през сесията губеше заради най-големия месечен спад на британското промишлено производство от близо година.

Решението на Английската централна банка да остави без промяна основната лихва и размера на програмата си за изкупуване на активи не предизвикаха пазарна реакция.

Германският DAX отстъпи с 0,1% до 6 775 пункта, а френският CAC прибави 0,2% до 3 320 пункта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още