fallback

ЕЦБ остави без промяна основната си лихва от 1%

Инфлацията вероятно ще остане над прага от 2%, но е рано да се говори за изход от стимулиращата политика, заяви президентът на банката Марио Драги

15:30 | 04.04.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка остави без промяна основната лихва в еврозоната на ниво от 1%, съобщава CNBC. ЕЦБ понижи основния си лихвен процент на два пъти през ноември и през декември, връщайки го до рекордно ниското ниво от 1%.

Президентът на банката Марио Драги заяви на пресконференция, че инфлацията вероятно ще остане над целта за годината от 2%, но посочи че е рано да се говори за преустановяване на стимулиращата парична политика. "Задава се известно инфлационно напрежение в краткосрочен план, но инфлационните очаквания в средносрочен план са стабилни", допълни той. Драги каза също така, че нестандартните мерки на ЕЦБ в подкрепа на ликвидността са временни и че като цяло условията за финансиране на банките са се подобрили.  Финансовата институция осигури на банките в еврозоната над 1 трилион евро на два етапа през декември и през февруари с цел да успокои финансовите пазари и да спечели време за правителствата, за да се захванат с преодоляването на дълговата криза в региона.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:36 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още