fallback

Еврозоната се нуждае от "развод"

Раздялата с някои членки може би ще е трудна, но е по-добра от един провален "брак", твърдят от Roubini Global Economics

18:05 | 03.04.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Като брак, който вече не функционира, еврозоната трябва да приеме участта си - да се разцепи и да получи "развод", смятат от Roubini Global Economics, цитирани от CNBC.

В статия в британския вестник Financial Times, председателят на борда на директорите на компанията проф. Нуриел Рубини и управляващият директор Арнаб Дас твърдят, че макар операцията за дългосрочно рефинансиране на Европейската централна банка да е разсеяла непосредствените опасения чрез осигуряването на евтини кредити за банките от еврозоната, дълбоко вкоренените проблеми в региона остават неразрешени.

Рубини и Дас смятат, че проблемите за Гърция и за останалите държави-членки на еврозоната остават, включително за Ирландия и Португалия. Двамата посочват, че и тези държави ще имат нужда от преструктуриране на дълга, и добавят, че на еврозоната ѝ липсват съществени елементи, необходими за действието на един успешен валутен съюз.

Според тях „раздялата може би ще бъде трудна, но е по-добро от вкопчването в провален брак“.

За да бъдат преодолени определяните от Дас и Рубини „базови недостатъци, заложени при създаването“ на еврозоната, те предлагат „договор за развод“ (по аналогия и в противовес на брачните договори – бел. ред.), според който част от страните – в най-добрия случай Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания – напускат съюза, а основната група държави запазва еврото.

Напускащите ще трябва да постигнат нов баланс към икономики, основани върху износа и растеж, воден от приходи, а не осигурен чрез дългове, докато останалото ядро трябва да постигне нов баланс, насочен повече към вътрешното търсене, предлагат двамата представители на Roubini Global Economics. За реализирането на тази цел те предвиждат валутно прегрупиране, но признават, че подобни действия ще имат и разрушителен ефект.

Въпреки това една стратегия на мирно напускане ще бъде в интерес на всички, убедени са Рубини и Дас. Те предполагат, че създаването на преходна валутна рамка, която ще върне механизма на обмяна на валути, предхождащ еврото, и новите коридори за валутна търговия ще се разширяват на етапи, докато инфлацията и рисковите премии при валутния обмен достигнат естественото си равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още