fallback

Въпросът с гръцките облигации, издадени под чужда юрисдикция, остава нерешен

Изплащането на пълната сума би повдигнало въпроса с равнопоставеността, докато цялостен отказ за връщане на дължимото би довел до съдебни дела

16:51 | 02.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инвеститори в гръцки ДЦК, издадени под чуждестранна юрисдикция са отхвърлили искането на Атина за преструктуриране на държания от тях дълг, съобщава Bloomberg.

При 20 от 36-те проведени срещи, инвеститорите или са отхвърляли предложенията на гръцкото правителство, или са напускали разговорите, или пък преговорите са се проваляли поради липса на кворум, се посочва в изявление на гръцката дългова администрация.

Срещите са включвали облигационери, държащи дълг за около 26,8 млрд. долара, издаден под чуждестранна юрисдикция и деноминиран в долари, евро, швейцарски франкове и йени.

Инвеститори, държащи облигации за 15,3 млрд. долара са се съгласили на преструктуриране. Това обаче оставя висящ въпроса с ДЦК за още 11,5 млрд. долара.

„Основният проблем с чуждестранните облигации е, че инвеститорите трябва да гласуват за всяка емисия по отделно вместо на куп“, казва Томас Костерг, икономист за Европа на Standard Chartered Bank. „Това улеснява инвеститорите да блокират преструктурирането и повдига въпроси за възможностите пред Гърция“.

След като миналия месец извърши най-голямото преструктуриране във финансовата история, Гърция се опитва да реорганизира останалата част от дълга си. Правителството настоява, че не разполага със средства да изплати изцяло облигациите, издадени под чуждестранна юрисдикция, въпреки че принуди инвеститори, държащи ДЦК за 197 млрд. евро, издадени под гръцка юрисдикция, да приемат 70% загуби.

Опциите пред Гърция включват нови разговори с неотстъпчивите облигационери за постигане на взаимно приемлив компромис, изплащането на 100% от въпросните задължения, или отказ за изплащане на каквито и да било суми, посочва Костерг.

„Плащането на пълната сума по чуждестранните ДЦК би повдигнало въпроса за равнопоставеността с инвеститорите, държащи облигации, издадени според гръцките закони, докато пълен отказ за изплащане на дължимото би довел до съдебни дела“, казва Костерг. „Изводът е, че гръцката криза и кризата в еврозоната не са приключили.“

Притежателите на издадени под чуждестранна юрисдикция гръцки ДЦК за 450 млн. евро, достигащи матуритет на 15 май – най-близката дата на падеж на подобен дълг, са отхвърлили сделката. 

Страната разполага с 30 дни гратисен период да извърши плащанията. Как да се справи с тази ситуация ще е първият тест за новото гръцко правителство, което може да бъде избрано още до края на месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още