fallback

Испания прие бюджетни икономии за 27 млрд. евро до края на годината

Икономисти се съмняват, че мерките ще се окажат достатъчни, за да задоволят очакванията на Брюксел

10:41 | 31.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

Вицепремиерът на Испания Сорая Саенз де Сантамария на пресконференция в Мадрид, след обявяването на бюджетнните съкращения. Снимка: Ройтерс

До края на годината Испания планира бюджетни съкращения за 27 млрд. евро – най-драстичните икономии в историята на страната, съобщава BBC.

Промените включват замразяване на заплатите в публичния сектор и понижаване на бюджетите на департаментите с 16,9%.

Правителството обяви, че до края на годината ще събере 12,3 млрд. евро чрез повишаване на данъците за големите корпорации.

Вицепремиерът на страната Сорая Саенз де Сантамария заяви, че страната се намира в „екстремна ситуация“.

„Нашата първостепенна задача е да изчистим публичните дългове“, казва тя.

„Това е момент, който изисква сериозни усилия за ограничаване на разходите, но също така и структурни реформи, които ще помогнат на икономиката да расте и да създава работни места“, допълва тя.

Икономисти обаче, се съмняват, че мерките ще се окажат достатъчни, за да задоволят европейските партньори на Испания.

Миналия месец премиерът Мариано Рахой се съгласи с Европейската комисия (ЕК) да понижи дефицита на страната до 5,3% през 2012 г. от 8,5%.

Хавиер Диас Хименес, професор по икономика в IESE Business School в Мадрид коментира, че „този бюджет изглежда нереалистичен“.

„Те няма да успеят да постигнат договорените с Брюксел 5,3%, тъй като понижението на бюджетните разходи е недостатъчно, като се има предвид прогнозата за растеж“, допълва той.

Според два конфиденциални анализа изготвени в Брюксел и представени на срещата на финансовите министри от еврозоната в Копенхаген, осигурените от Европейската централна банка (ЕЦБ) евтини заеми за банковия сектор в размер на над 1 трлн. евро, временно са успокоили пазарите. Правителствата и финансовите институции обаче, трябва да използват този сравнително спокоен период, за да подредят финансите си и да изчистят балансите си, съобщава Financial Times, цитирайки документите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още