fallback

ЕЦБ не успява да съживи кредитирането в еврозоната

Кредитите към потребителите и бизнеса продължават да намаляват, макар и с по-бавен темп, отколкото в края на миналата година

18:49 | 28.03.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Масивните ликвидни инжекции за европейската финансовата система, осигурени от Европейската централна банка (ЕЦБ), не успяха да предотвратят свиването на кредитирането за частния сектор и показват колко крехки са перспективите за възстановяването в Европа, пише Financial Times.

Двата транша неограничени 3-годишни заеми за европейските банки, осигурени от централната банка, вляха ликвидност за над 1 трлн. евро.

Според президента на ЕЦБ Марио Драги тази интервенция е предотвратила „тежка кредитна криза“.

Според публикуваните от ЕЦБ данни, въпреки че заемите са насърчили испанските и италианските банки отново да започнат да изкупуват правителствен дълг, кредитите към потребителите и бизнеса продължават да намаляват, макар и с по-бавен темп, отколкото в края на миналата година.  

Кредитите, които банките от еврозоната са отпуснали на частния сектор през февруари, са намалели с 11 млрд. евро, съобщава ЕЦБ. През изминалия месец ръстът на кредитирането на годишна база се е понижил до 0,7% от 1,1% през януари, достигайки най-ниското ниво от юни 2010 г. насам, когато еврозоната все още се възстановяваше от рецесията.

„Риск от кредитна криза все още съществува“, казва Мартин Виле, икономист на ING. 

По-рано през март ЕЦБ заяви, че ще са необходими „няколко месеца“, за да може бизнесът и потребителите да усетят ефекта от 3-годишните заеми.

През февруари италианските банки са придобили облигации на страни от еврозоната за 22,9 млрд. евро, почти колкото и през януари - 22,6 млрд. евро. През изминалия месец пък испанските банки са придобили ДЦК за 15,7 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:11 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още