fallback

Бюджетният дефицит на Испания надхвърли 20 млрд. евро само за два месеца

Данните не са представителни за годината като цяло, твърдят от испанското министерство на финансите

16:24 | 28.03.12 г. 1

Испанският бюджетен дефицит за първите два месеца на 2012 г. достигна 20,688 млрд. евро, или 1,94% от брутния вътрешен продукт на страната, се посочва в съобщение на министерството на финансите и държавната администрация на страната, цитирано от РИА Новости.

В документа се отбелязва, че публикуваните данни не трябва да бъдат смятани за критерий за цялата година, тъй като приходите и разходите в бюджета за първите два месеца на новата година не са „представителни и са обусловени от ръста във връщането на данъци, както и от трансферите към регионите за покриване на дефицита в ликвидността“.

За 2012 г. Испания се споразумя с Европейския съюз бюджетният ѝ дефицит да бъде увеличен до 5,3% от БВП при предварително уговорени 4,4% от БВП. През миналата година бе регистриран бюджетен дефицит от 8,51% от БВП вместо планираните 6%.

За настоящата година испанското правителство прие пакет от мерки за строги икономии на стойност 8,9 млрд. евро, основно за сметка на съкращаване на бюджетните разходи и увеличаване на данъците, по-конкретно за получаващите най-високи доходи.

За цялата 2012 г. правителството на Мариано Рахой има намерение да икономиса общо 16,5 млрд. евро. Освен това испанските власти планират да покрият 25 млрд. евро от бюджетния дефицит за сметка на орязване на социалните програми.

Вчера Рахой заяви, че през тази година разходите за издръжка на министерствата ще бъдат намалени с 14%-15% при предварително обявени 12,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още